11 Aralık 2011 Pazar

Yemek Gazetesi


Yumurta insan hayatında anne sütünden sonraki en önemli besin maddesidir. Tek başına veya başka yiyeceklerin içinde tüketilir. Yumurta günün her ögününde afiyetle yenir, haşlanmış yumurta, sahanda yumurta, omlet, krep, menemen, sucuklu yumurta , patatesli yumurta, çılbır, kıymalı yumurta, yumurtalı pide ve daha bir çok çeşitte pişirilir.
Yapılan bir araştırma, kahvaltıda yumurta tüketmenin,vücut  yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu.
 Yumurta proteini, dışarıdan alınması gerekli olan ‘elzem amino asitleri’ yeterli ve dengeli miktarda içerir. Yumurta sağlıklı yaşam açısından gerekli A, D, E ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamini önemli oranda içerir.

Yumurtada hemen hemen tüm vitaminler vardır. Bulunmayan tek vitamin C vitaminidir. Yumurtanın besin değeri yüksek olan kısmı sarışıdır. Akı ve sarısı karıştırılarak, omlet gibi pişirilen yumurtalarda, aktaki bazı maddeler sarıdaki vitaminlerin bir kısmının etkilerini yok ederler.
 Kalori açısından et ve süt  ile mukayese edildiğinde, 55 gramlık bir yumurta, 40 gram yağlı sığır etine veya 100 gram yağlı süte eşdeğerdedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder