25 Ekim 2010 Pazartesi

Yemek Gazetesi

Dünya Kahvaltıları



Fransa'da sıcak çikolata
Fransız kahvaltısı denilince hiç kuşkusuz herkesin aklına meşhur 'croissant'lar (tereyağlı çörek) geliyor. Ama croissant aslında 17. yüzyılda Avusturyalılar tarafından bulunmuş ve kısa süre içerisinde Fransız mutfağının demirbaşı olmayı başarmış bir çeşit çörek. Dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip olan Fransızlar, günde üç öğün besleniyorlar. Sabah kahvaltısında genellikle sıcak çikolata içiyor yanında ise tereyağlı ya da reçelli kruvasan
tüketiyorlar. Genelde kahvaltıda kişi başına iki kruvasan düşüyor. Ancak bir tanesinin yaklaşık 170 kalori olduğunu hatırlatalım. Krep ve üzerine tarçın serpilen Fransız tostu da kahvaltıda en çok tüketilen yiyeceklerden. Fransız mutfağında tatlılar da ayrı bir yer tutuyor. Çikolatalı çörekler, meyveli tartlar, kremalı pastalar, özellikle pazar kahvaltı sofralarından eksik olmuyor
.



İngiltere'de kızartma
İngiltere'de günün en önemli öğünlerini; meşhur 'beş çayı' ve sabah kahvaltısı oluşturuyor. Akşam yemeğinden vazgeçebilen İngilizler sabah kahvaltısını asla atlamıyorlar. Zaten saatler süren pazar brunch'ı geleneğinin de en büyük mimarı İngilizler. Kızartma yiyecekleri oldukça seven İngilizlerin başlıca kahvaltı mönüsünü; tereyağlı yumurta, mantar sote, jambon ya da sosis ile kızartılmış tost ekmekleri ve kurufasulye alıyor. Çeşit çeşit marmelatlar, özellikle de portakal marmeladı İngiliz kahvaltı sofralarından eksik olmuyor. Tüm bu yağlı ve bol kalorili mönü mısır gevrekleri ile daha da zengin bir hale geliyor.


İspanya'da iki kahvaltı
İspanya, yemek saatleri konusunda diğer tüm Avrupa ülkelerinden ayrılıyor. Günde beş hatta altı öğün tüketen İspanyollar, 'ilk' kahvaltılarını oldukça hafif geçiştiriyorlar. 'İlk' kahvaltı diyoruz çünkü sabahın erken saatinde çay, kahve eşliğinde ekmek ve reçel yiyen İspanyollar, esas kahvaltılarını saat 11.30'da yapıyorlar. Yemeyi, sosyal hayatın bir parçası olarak gören halk, bu saatte işten çıkarak, yakın bir kafeye gidiyor ve gerçek kahvaltısını ediyor. Bir balık cenneti olan İspanya'da sabah balık füme yemek kaçınılmaz oluyor. Ama İspanya'daki kahvaltı sofralarının kralı hiç kuşkusuz, 'Pan con tomate' ismini verdikleri, domates, sarımsak ve jambonla hazırlanan ekmekleri

Japonya'da balık
Ekmek-peynirin tercih edilmediği bir diğer kahvaltı sofrası ise Japonlara ait. Japonlar, güne çiğ olmasa da balık yiyerek başlıyor. Az pişmiş ızgara somon ve uskumru en çok tercih edilenler. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez diğer tatları ise soya çorbası ve baharatlı turşu. Japonya'da kahvaltı için geleneksel bir restorana gittiğinizde; yağsız ve tuzsuz pilav ve ızgara balık mutlaka sofraya geliyor. Bizim damak tadımıza yakın tükettikleri tek şey ise yumurta ama onu da çok az pişmiş olarak yiyorlar. Peynir yerine ise sıkça tofu (soya fasulyesinden yapılan bir yiyecek) tüketiyorlar. Kahvaltının yanında Uzakdoğu'nun vazgeçilmezi yeşil çay tercih ediliyor.


Rusya'da havyar
Sabah gözünüzü açar açmaz, havyar ve lakerda yiyebilir misiniz? Ruslar yiyor. Çarlık döneminde Rusya'da oldukça popüler hale gelen balık çeşitlerini tüketme geleneği, bugün de son sürat devam ediyor. Güne yüksek kalorili balıklar tüketerek başlayan Ruslar, bunun dışında et ve yumurta çeşitlerini de ihmal etmiyor. Özellikle Rus yumurtası ve 'wolgaschnitte' adını verdikleri lakerdalı esmer ekmekleri, Rusların en ünlü kahvaltı yiyecekleri. Kahvaltının ardından tatlı olarak meyve yiyorlar.



Peynir düşkünü Almanlar
Almanya'da tipik bir kahvaltı; peynir ve ekmek çeşitleri, domuz eti, yumurta, kaz ciğeri, patates ve gevrek tahıllardan oluşuyor. Bavyera bölgesinde keyfe dönüşen sabah kahvaltılarına ise çoğu kez şarap eşlik ediyor. Bavyera usulü brie, Alman tilsit peyniri, yoğun kremalı inek peyniri (butterkase) başlıca peynir çeşitleri. Peynirleri kadar Alman ekmekleri de rüştünü tüm dünyada ispatlamış durumda. Yulaflı, tahıllı Alman ekmeği, ülke dışında da birçok fırında satılıyor.

Çin'de lapa ve turşu
'Kahvaltı' kelimesine, Uzakdoğu ülkelerinde rastlamak mümkün değil. Çünkü onlar için kahvaltı, öğünlerden ilki. Kısacası akşam yemeğinden hiç mi hiç farkı yok. Kızarmış ekmekler, reçel ve peynir çeşitleri, Çin mutfağında yer almıyor. Zaten Çin geleneklerinde uzun uzun kahvaltı masasında vakit geçirmek de pek hoş karşılanmıyor. Sabahları en çok tükettikleri şey lapa. Pirinç, Uzakdoğu ülkelerinin vazgeçilmezi, haşlama pilav ve lapa da kahvaltı sofralarında mutlaka yer alıyor. Yedikleri, bölgelere göre değişse de et sote, sebze sote, balık, makarna, kızarmış Çin mantısı en çok tüketilenler arasında. İçecek olarak ise tercihleri yeşil çay ve yasemin oluyor. Gençler ise en çok soya sütünü seviyor
Sabah

1 yorum:

  1. Merhabalar Moda -
    sitemiz sizlere daha iyi hizmetler sunmak amacıyla artık yayında Kadınlar için moda artık yeni trendlerle bizde Astroloji deyince ilk aklınıza gelen biz olalım Aşk yılında sizlere yepyeni bir heyecan katmaya geliyoruz. Modaloji .com Takipte kalın ;)

    YanıtlaSil