11 Ekim 2010 Pazartesi

Yemek Gazetesi





En Faydalı 7 Mineral
1.Potasyum: Tansiyonu Dengeler
Amerika’da yapılan araştırmalara göre potasyum herkesin öğünlerinde bulunması gereken oldukça önemli bir mineral. Potasyum kan basıncının yani tansiyonun normal seviyelerde kalmasını sağlayarak yüksek tansiyon ve buna bağlı rahatsızlıkları da önlüyor. Potasyum patates, muz ve tatlı patatesler besin maddelerinin içerisinde bol miktarda bulunuyor.
2.Magnezyum: Hastalıktan Korur
Vücutta bulunan düşük magnezyum oranı kemik erimesi, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığın nedenidir. Kış mevsimine hazırlandığımız şu günlerde bol bol ıspanak, taze-kuru fasulye ve fındık tüketin. Böylece hem grip gibi kısa süreli hem de uzun vadede canınızı sıkabilecek hastalıklar sizden uzak duracak.
3. A Vitamini: Beta-Karoten Deposu
İki çeşit A vitamini bulunur: retinol ve beta-karoten olarak bilinen karotenoit. Beta-karoten havuç, ıspanak, kabak ve turuncu-sarı renkli her türlü meyve ve sebzede bulunur. A vitamini iyi bir görüş, bağışıklık sistemi ve vücuttaki dokuların sağlıklı büyüyebilmesi için gerekli bir vitamindir ve yeterli ölçüde alınmadığı takdirde bu organlarda ve sistemlerde kalıcı hasar meydana gelebilir.
4.E Vitamini: Sağlıklı Yağların Faydaları
E vitamini bağışıklık sistemi, sağlıklı bir cilt ve iyi bir görüş için gerekli antioksidan özelliği bulunan bir vitamindir. E vitamini badem, fındık, ayçiçeği gibi yağ oranı yüksek besin maddelerinde bol miktarda bulunur. Fıstık da E vitamini açısından zengin bir besindir. Özellikle rejim yapanların E vitamini alımını dengelemesi ve yeterli ölçüde alması gerekmektedir. Çünkü kilo vermek amacıyla yağlı besinleri azaltırken yetersiz alındığı takdirde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
5.Kalsiyum: Yalnızca Kemikler İçin Değil!
Halk arasında kalsiyum denilince akla hemen kemik gelişimi gelir. Oysa kalsiyumun faydaları sadece bundan ibaret değildir. Kalsiyum kasların fonksiyonlarını yerine getirmelerinde ve kalp ritmini korumada önemli bir rol oynar. Süt ve süt ürünleri ile somon balığı kalsiyum yönünden oldukça zengindir. Ancak dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır ki yeterli D vitamini almadan vücut tükettiğiniz kalsiyumu ememez.
6.C Vitamini: Bağışıklık Sisteminiz
C vitamini gribi önleyebilir mi? Belki hayır. Ancak bazı araştırmalar gösteriyor ki bu vitamin belirtilerin etkilerini ve süresini azaltabilir. C vitamini birçok meyve ve sebzede bulunmaktadır. C vitamini kemik ve doku gelişimini ve büyümesini etkiler. Antioksidan bir madde olarak da hücrelerin zarar görmesini engeller.
7.Lifler: Doğal Zenginliğimiz
Kahvaltılık mısır gevreklerinde, buğdayda, fasulyelerde, sebzelerde ve meyvelerde! Hayatımıza sağlık katan lifler kısacası her yerde ve bir çok işleve sahip. Lifler kolesterolün düşürülmesini ve sindirimin kolaylaştırılmasını sağlar. Kalp rahatsızlıkları, diyabet ve bazı kanser türlerinde oldukça etkilidir. Kilo vermek isteyenlerin ise lifli yiyecekler yemesi önerilir.
Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder