6 Ekim 2010 Çarşamba

Zuhal'in Kahvesi


İyi bir yemek yapmak için yapanın ne kadar maharatli olduğu kadar içine koyduğu malzemelerin kalitesi, miktarı, zamanı da çok önemlidir. Güzel, lezzetli bir yemekte hiç bir baharat hiçbir tat diğerini bastırmamalı, aceleye getirilmemeli, sabırlı olmalı , kısık ateşte pişirmeli, yavaş yavaş demlenmeli, harlı ateşte pişirip dışını yakıp içini çiğ bırakmamalı! Her yemek ziyafet olmasada zevk şölenine dönmeli, keyifle, afiyetle yiyebilmeli hazmetmesi kolay olmalı. Elindeki malzemelerden en iyisini pişirmektir ustalık. İyi bir hayat sürdürmek için de mutfakta gösterdiğin ustalığı, yeteneği gösterebilmelisin. Acıyı tatlıyı, tuzluyu sabırla ve demlene demlene karşılaya bilmeli. Her gün baklava börek yemeyebilir insan hergün kuru ekmeğe de razı gelmez. Hayatını iyi idare edebilmek için mutfağındaki malzemeleri, araçları doğru kullanabilmeli. Fırının derecesini doğru ayarlayıp saattin de çıkarmazsan henüz yenecek halde değildir yaptığın. Hayatında da her şey her zaman yolunda , kararında, kıvamın da yutulabilir olmayabilir.
Montaigne demiş ki: Bana büyük işler çevirmek, olanağını verselerdi, neler yapmaya gücüm olduğunu gösterirdim'' deriz... Önce siz kendi hayatınızı düşünmeyi , çevirmeyi bildiniz mi ? Bildinizse bütün işlerin en büyüğünü görmüş demeksiniz...

Hayatının mutfağında elinden gelenin en iyisini yapmaktır ustalık.
Zuhal

2 yorum:

  1. Gönül ne kahve ister ne kahvehane
    Gönül sohbet ister kahve bahane

    Sabah kahvemi yudumlarken bu yazıyı okudum.
    Gönlüne sağlık..

    YanıtlaSil