22 Ekim 2010 Cuma

Yemek Gazetesi



YUMURTA
Anne sütünden sonra en yararlı protein olan yumurta tartışmasız yaşamımızda olmazsa olmazların başını çekiyor. Zaman zaman tartışmaların içine çektiğimiz yumurtaya haksızlık ediyoruz. Kolesterol sorunu olanlar kesinlikle yumurta yemesinler gibi yanlış düşünceleri artık zihnimizden atmalıyız.
Unutmayın ki kolesterolün 2/3'sini zaten vücudumuz yapıyor. Geri kalan 1/3'i besin kaynaklarından alıyoruz. İşte yumurtanın bazı özellikleri:

Yumurtanın akında kolesterol yok, sarısında var.
Önemli olan ne kadar yemeliyiz, nasıl pişirmeliyiz, daha çok sarısını mı yoksa beyazını mı tercih etmeliyiz?
1 yumurta ortalama 60 gramdır. 8-10 gr protein içerir.
Potasyum açısından da beyazı, sarısına fark atmaktadır.
2 adet yumurtanın protein değeri, aynı miktardaki et ile eşdeğerdir.
1 adet yumurta erkeklerin günlük protein ihtiyaçlarının yaklaşık %14'ünü karşılarken
Kadınların günlük protein değerlerinin %17'sini karşılıyor.
Kadınların proteine gereksinimindeki farklılık, kaslarının erkeklere göre daha az olmasındadır.
Yumurta yağ açısından da zengindir.
O nedenle vücut geliştirme sporu yapanlar yumurta iyi kaliteli protein düşüncesinden yola çıkarak aşırı yumurta yerlerse yağ yüzde oranlarını arttırırlar.
Kaslarımı arttıracağım derken yağ yüzdelerinin çoğalması bu sporu yapanlar için istenmeyen bir durumdur.
A, E, C ve B vitaminleri açısından da oldukça zengindir.
"Omega 3" açısından zengin olan yumurta iyi huyla kolesterol olan "HDL" 'yi arttırır.
Kötü huylu kolesterol olan "LDL"yi azaltır.
Bu da bizlerin kalp-damar rahatsızlıklarına karşı korur.
Köy yumurtaları besin değerleri açısından, suni yemlerle beslenen tavukların yumurtalarına göre 20 misli daha zengindir.
Yumurtayı kesinlikle çiğ tüketmeyin.
Çünkü çiğ yumurta B vitaminlerinden "biotinin" vücutta kullanılmasını engeller.
Erişkinlerin haftada 2 veya 3 yumurta, gençlerin ve çocukların gün aşırı yumurta tüketmesi doğru bir beslenme alışkanlığı için yeterlidir.

Haluk Saçaklı -Takvim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder