24 Ekim 2010 Pazar

Yemek Masası



Yemek Masası Düzeni
*Yemek çatalı: Tabağın solunda.
* Yemek bıçağı: Tabağın sağında.
* Yemek kaşığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında.
* Balık çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında.
* Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında.
* Meze çatalı: Tabağın solunda, diğer çatalların dışında.
* Meze kaşığı: Tabağın ön kısmında.
* Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru.
* Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru. Çatalın yanında.
* Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında
* Şarap bardağı: Su bardağının sağında.
* Rakı bardağı: Su bardağının yanında.
* Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında
* Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakın.
* Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakın.
* Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
* Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
* Meyva tabağı: Ortada.
* Ekmek tabağı: Ortada.
* Çiçek tanzimi: Masanın ortasında.
* Peçete: Servis tabağının solunda.
–Salata ve çerez çatalı
normal yemek ,çatalından kısa olup her iki işte de kullanılabilir.
Salata yemekle beraber verilecekse çatal, yemek tabağının sol, yemek çatalının
iç tarafına konur. Özel yemeklerde salata çatalı yemek çatalının dış
tarafına konabilir.
–Balık çatalı diğerlerine oranla daha kısa ve düz
olup kaşığın sağ tarafına yerleştirillr.
–Tatlı kaşığı, tatlı
tabağı içerisine konur. Fakat daha önceden de masadaki yerine konabilir.
–Çorba kaşıkları çorba tabaklarının sağ tarafında olup diğerlerine oranla
en uzun saplı olanıdır.
–Büyük servis çatal ve kaşıkları,
servis masalarında servis edilecek yemek tabaklarında bulunur.Tabağınıza servisi kendiniz bunlarla
yapmalısınız.
– En resmi masalarda bile üçten fazla çatal
ve gene üçten fazla bıçak bulundurulmaz. Ancak gerektikçe kullanılacağı yiyeceklerle
beraber servis yapılır.
–Özellikle öğle veya akşam yemeklerinde, bütün
konuklar için masaya önceden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur. Bu
tabak öteki tabaklara göre daha büyükçe olup, sonradan servis edilen
tabaklar bunun üzerine konurlar.
–Salata tabakları daha çok düz
ve yuvarlak olurlar. özel yemeklerde yemek, salata ile aynı tabakta
servis edilebilir.
–Çorba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir
başka tabağın içinde servis edilir.
–Sürahi, bıçakların üst tarafına konur
ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur.
–Şarap bardakları
sürahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir.
–Resmi yemeklerde
sofraya oturduktan sonra tabağa el sürmek veya hele garsonun işini
kolaylaştırmak için ona uzatmak görgüsüzlüktür. Konuk hizmet etmez. Konuklara hizmet
edilir ve esasen bu maksatla davet edilmişlerdir.
–Peçeteler resmi
olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde servis tabağının içine konur.
Masaya oturunca ev sahibesi, peçeteyi alır almaz siz de onu
takip etmeli ve peçeteyi sağ üst köşesinden tutarak açıp dizlerinize
yerleştirmelisiniz. Peçeteler kullanıldıktan sonra resmi yemeklerde tabağın sağına bırakılabilir. Özel
yemeklerde kağıt peçete konmuşsa, bunlar tabağın sağına bırakılır. Kağıt peçeteleri
elinizde buruşturup topaç haline getirmek ayıptır.
–Yemekten sonra
peçetelerin katlanması, ev sahibinden bir davet daha istediğiniz anlamına geldiğinden
uygun değildir. Yemek esnasında masadan kalkmak gerekirse, peçete sandalye üzerine
veya masanın size ait boş yerine bırakılabilir. Peçeteye ağzını, etrafa
göstermeden silmeli ve peçetenin yağlanan veya kirlenen kısımlarını diğer konuklardan
gizlemeye çalışmalıdır.
–Çorba, tatlı ve meyva tabakları, daima bir
başka tabağın içinde servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder