24 Ekim 2010 Pazar

Yemek Masası


YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI

* Çatal sol elle, bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak kesme işlemi yapılır.
* Bıçak kullanıldıktan sonra masaya konmaz. Tabağın üst yarısına, kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde bırakılır.
* Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Bıçağa paralel olarak soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı gelecek şekilde bırakılır.
* Çorba kaşığı, çorba tabağının sağında durur.
* Kaşık da bıçak gibi kullanılır. Salata ve çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır. Yemekle birlikte salata da veriliyorsa, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur.
* Balık çatalı daha kısa ve düzdür. Kaşığın sağ tarafına konur.
* Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur.
* Servis çatal ve kaşıkları, kişilerin rahatça alabilmeleri için servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur. Ancak; konukların önüne 3'den fazla çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir. Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar yeniden düzenlenir.
* Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Ancak; masada dekoratif bir peçetelik varsa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir.

* Peçete, sağ üst köşesinden tutularak açılır. Dizlerin üzerine yerleştirilir. Yemek bittikten sonra katlanarak yemek tabağının sağına bırakılır. Buruşturarak koyulmaz. Özel davetlerde en az kumaş peçeteler kadar şık ve güzel kağıt peçeteler de kullanılabilir.

Davet sonunda ev sahibine teşekkür ve iltifatlar ederek ayrılmak gerekir. Görgülü insanlar, davetin ertesi günü telefonla arayarak zarif davet ve enfes yemekler için teşekkür ederek iltifatlarını yinelerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder