14 Ekim 2010 Perşembe

Yemek Gazetesi







Renkli sebzeler IQ yükseltiyor
Çocuğunuzun karnını doyururken, beynini de düşünün. Doç. Dr. Serdar Dağ, beyin hücrelerine güç ve sağlık veren besinleri önerdi: Domates, bal kabağı, havuç, ıspanak, yaban mersini, balık, yumurta, süt
Çocukluk ve ergenlik döneminde öğrenmeyi zorlaştıran ve genel vücut direncini düşüren önemli etken, kötü beslenme alışkanlığıdır. İyi beslenememek, vücudu, özellikle de beyni, birçok vitaminden ve yararlı besin maddesinden yoksun bırakır. Beyin enerjisini tam alamadığı için, işlevini de gerektiği gibi yapamaz. Bunun sonucunda, dikkat dağınıklığı, algılama bozukluğu, öğrenme güçlüğü olur. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıfladığı için diğer hastalıkların da oluşması kolaylaşır.
Nöroloji (Beyin cerrahı) Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ'a göre beyin vücudun en çok beslenmeye ihtiyaç duyan organlarının başında geliyor. Hali hazırda gelişimini devam ettiren bir beyin ise daha da fazlasına ihtiyaç duyar Bu yüzden okul döneminde çocuğunuzun algılarını açık tutmak ve konsantrasyonunu artırmak elinizde. Doç. Dr. Dağ, zihin açan besinlerle ilgili şu ipuçlarını anlattı:
'Domates, bal kabağı, havuç, ıspanak gibi renkli besinler, beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır. Ayrıca balık, yağlı tohumlar, yumurta, rafine olmayan tahıl, çilek, frenk üzümü, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, baklagiller, süt, yoğurt ve et de çocukların zekasını geliştiren, hafızalarına yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri bulundurur.'
Doç. Dr. Serdar Dağ, beyni geliştiren ve böylece IQ yükselten mucize besinleri ve yararlarını şöyle anlattı:
BALIK: Yağlı balıklar beyin büyümesi ve fonksiyonu için temel öneme sahip olan DHA ve EPA omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Bu yağ asitleriyle beslenen kişiler yetenek testlerinde daha başarılı olur.

YAĞLI TOHUMLAR: Badem, fındık, ceviz, fıstık gibi yağlı tohumlar içerdikleri omega-3 ve omega-6, magnezyum ve çinko ile beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynar.

YUMURTA: Yumurta iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, sarısında bulunan kolin bellek gelişiminde önemli bir rol oynar.

BAKLAGİLLER: Protein ve kompleks karbonhidrat deposu baklagiller, özellikle öğle yemeğinde yendiklerinde çocuğun zihinsel faaliyetlerinin öğleden sonra yüksek düzeyde kalmasına yardımcı olurlar.

SEBZELER: Domates, bal kabağı, havuç, ıspanak, beyin hücrelerine güç ve sağlık veren antioksidan kaynaklarıdır.

SÜT VE YOĞURT: Süt ürünleri, güçlü kemik ve dişler için gerekli D vitamini ve kalsiyum içermelerinin yanı sıra enzimlerin yapımı için gerekli protein, karbonhidrat ve B vitaminleriyle doludur.

ET: İçindeki demir, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel öneme sahip bir mineraldir. Ette ayrıca belleğe yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri bulunur.
AKŞAM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder