12 Kasım 2010 Cuma

Yemek Gazetesi

Bayram Klasikleri -Lokum, Akide Şekeri, Ezme-




Rahat-ul Hulkum yani boğaz rahatlatan veya bildiğimiz adı ile lokum... Türklerin adı ile anılan tek tatlı. Önceleri sadece Osmanlı sınırları içinde bilinen ve özel günlerde verilen en önemli hediye olarak kabul edilen lokum daha sonra güzel tadı, değişik kokusu ve farklı görünümü ile Osmanlı topraklarının dışına çıktı. Bu durum yani 17.yy’da Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında yaygınlaşan lokumun Avrupa’da ilgi görmesi ise bir İngiliz gezgin aracılığı ile gerçekleşti ve lokum “Turkish Delight” adı ile 18.yy’da tanınmaya başlandı. Bu tarihten itibaren de bugünküne benzer lezzet ve dokuda bal, pekmez ve un ile üretildiği bilinmektedir.
Un ve pekmez yerine 19.asırdan itibaren üretilen pancar şekeri ve keşfedilen nişastanın ülkemize gelmesi ile lokum üretiminde bu maddeler kullanımı tercih edilir hale geldi. Türkler için bu kadar önemli olan lokumun pişirilmesinde de önemli detaylar vardır. Bu detaylar içinde de en önemli kriter ise yeterli sürede kaynatılıp karıştırılmasıdır. Yaklaşık olarak iki ile üç saatlik bir sürede lokumun istenen kıvama gelmesi sağlanır. Bu şekilde özel kazanlar içerisinde pişirilen lokumda hammaddeler birbiri ile iyice özümsenir.
Şekerci Cafer Erol’da tüm bu pişirme tekniklerinin yanı sıra lokumların kaynatılması küçük ölçülerle yani az miktarda gerçekleştiriliyor. Şekerci Cafer Erol’da bu pişirme tekniğinin nedeni de lokumu pişiren ateşin her tarafa eşit olarak dağıtılmasını sağlamak. Lokum pişirilirken de çeşidine göre fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemiş veya portakal, çilek gibi Şekerci Cafer Erol için özel olarak yetiştirilmiş meyveler tercih ediliyor. Pişirilen lokum ateşten alındıktan sonra ise özel kalıplara dökülüyor. En az 10 saate kadar bekleyen lokum daha sonra kesilerek sunuma hazır hale geliyor.
Osmanlı döneminden bu yana sadece Türklere özgü bir tatlı olan lokumun şekerci Cafer Erol’da yaklaşık 30’a yakın çeşidi mevcut. Fındıklıdan fıstıklıya, güllüden portakallıya, cevizliden bademliye her damak zevkine hitap etmek prensip haline getirilmiş. Şekerci Cafer Erol’daki lokumu farklı kılan ise lokumun hazırlandığı sıradaki her aşamada gösterilen sabır ve özendir.



Hacı Bekir, Osmanlı Türk kültürünün bir parçası olmuş örf, adet, geleneklerimize ve folklorümüze geçmiş, lezzet ve kalitesi ile toplumun güvenini kazanmış ürünleriyle dün olduğu gibi, bugün ve gelecekte de, ülkemiz ve dünya tüketicilerinin tercih ettiği marka olma hedefi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
15.Yüzyıldan itibaren üretilen geleneksel Türk Lokumu, 19.Yüzyılda Hacı Bekir'in ,imalatta nişasta ve rafine şekeri kullanmaya başlamasıyla bugünkü terkibine ulaşmış, bu şekilde uluslararası şekercilik literatürüne girmiştir.Sade , güllü , fıstıklı , ekstra fıstıklı (çifte kavrulmuş), fındıklı , cevizli , hindistan cevizli bademli , bademli , kaymaklı (kış sezonunda) , tarçınlı kaymaklı, naneli , sakızlı , meyve aromalı (vişneli, çilekli, portakallı, kayısılı, limonlu) , hurmalı , tarçınlı , zencefilli , karanfilli , kahveli çeşitleri vardır.
Akide bağlılığın simgesidir. Osmanlı döneminde yeniçerilerin ulufe töreninde dağıtılan akide şekeri, askerlerin padişaha memnuniyetinin ve bağlılığının göstergesiydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder