26 Kasım 2010 Cuma

Yemek Gazetesi

Susam ile pekmezin ölümsüz aşkı: Simit

Fakir yiyeceği’ diye bilinir ama zenginler tarafından da sevilir simit... Dumanı üstünde tüten, çıtır çıtır bir simide kimse kolay kolay “Hayır” demez. Kentlinin en basit mutluluk kaynaklarından biri olan simit, bugün simit sarayları sayesinde sadece sabah ve akşamları değil, artık her an ulaşılabilir bir lezzet. Ancak her yerde de simidin tadı farklı... Mesela İzmir’de yediğiniz gevrekle, İstanbul simidini bir tutabilir misiniz? Tabii ki hayır...




GEVREK TADINI KAYBETTİ
Peynir, zeytin, ekmek ve yoğurt üzerine kitaplar yazan siyaset bilimci Artun Ünsal, şimdi de simidin kitabını yazdı. ‘Susamlı Halkanın Tılsımı’ isimli kitap kesinlikle akşamüstü saatlerinde okunması gereken bir çalışma... Çünkü simitten girip eski kaşardan çıkıyor, arasına tavşan kanı demli çay da giriyor ve insanın karnını fena halde acıktırıyor. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitapta, sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin tüm simitleri anlatılıyor.Ünsal kitapta iyi simidin sırrını; unun kalitesi, fırının ısısı ve ustalık becerisi olarak özetliyor. Eski simitlerin o gevrek tadının kaybolmasını ise, odun ateşiyle pişiren kara fırınların uygulandığı ‘sıcak pekmezleme’nin artık çok az yerde yapılıyor olmasına bağlıyor


Eskiden nohut ya da çiçek mayası kullanılarak yapılan, kazanlarda kaynayan pekmeze atılıp soğutulduktan sonra da fırına verilen simitler; bugün hazır yaş mayalarla soğuk pekmezleme bile yapılmadan fırına veriliyor.
Simit fırınlarının kapatılmasıyla, simit işinin ekmek fırınlarına kalması da cabası! Ekmek fırınları hem kocaman, hem de tatsız simitler pişirdiğini savunan Artun Ünsal; simidin karın doyurma aracına dönüşmesinin de, lezzetini azalttığını söylüyor.






OSMANLI ÖNCESİ KAYNAK EKSİK

Artun Ünsal, “Simidi ilk kim yaptı?” sorusunu; Orta Asya’dan Balkanlara dek örnekler verdikten sonra, aynı adı taşısalar da farklı ürünler söz konusu olduğunu ve İstanbul simidiyle ilgilerinin bulunmadığını iddia ederek, “Gereksiz bir soru” olarak nitelendiriyor.
Simidin halka şeklinin, onun kıtır kıtır pişmesi açısından önemli olduğunu, başka ülkelerin benzer ürünlerinden örnekler vererek ortaya koyan Ünsal; Osmanlılar öncesine ilişkin güvenilir kaynaklar bulunmaması nedeniyle, simidin tarihini Osmanlı döneminden itibaren ele alıyor.

22 AYAR OSMANLI ALTINI

Eskiden en çok Beylerbeyi’ndeki simitlerin sevildiğini, Beşiktaş civarında olduğu rivayet edilen tarihi Hasan Paşa Fırını’nın simidinin de çok ünlü olduğunu ya da iyi pişmiş bir simide “22 ayar Osmanlı altını renginde” dendiğini biliyor muydunuz?
Sabah-Günaydın







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder