1 Şubat 2012 Çarşamba

Zuhal'in Kahvesi

Şikayet etmek, sızlanmak, söylenmek, hiçbir şeyden memnun olmamak, herşey de mutlaka bir eksiklik bir sorun aramak insanın büyük bir başarıyla gerçekleştirdiği eylemlerdir. İnsan kendini böyle bir eyleme programladığında her zaman ters giden bir şeyler ile karşılaşır. Sabah yataktan çıkarken başlayıp bütün gün söylenip sızlanabilir insan. Gün ya çok soğuktur, ya çok sıcak ya yağmurlu ya rüzgarlı mutlaka havada şikayet edicek bir durum vardır. Şikayet etmeye başlayan insan hiç memnun olmayı beceremez. 
İnsan kendi hayatındaki sorunların sorumluluğunu başkalarına yükledikçe kendini inkar eder. Hayatındaki olumsuzlukların sebebi olarak başkalarını gören insan hiç düzelemez. Her zaman şikayetçi, sıkıntılı olacaktır. Haklı olmak için, hakkını aramak için, yanlışı düzeltmek için şikayet eder sıkıntılı durumu düzeltmek için uğraşırsın. Ama herşeye her zaman söylenmek hep bir açık bir kusur aramak hastalıklı bir durumdur. Memnuniyetsizlik hastalığı. Eğer sürekli şikayet ediyorsan hiçbir şey yolunda gitmezki sen hep sızlanıcak bir şey bulursun. Hiç bir şey kusursuz olamaz, hiç kimse mükemmel degildir. İnsan beyni şikayet etmeye programlandı mı mekanizma çok güzel işler her şeyin önce kusurlarını görür. Zor olan günlük hayatın içinde sorunları aza indirip şikayet edicek şeyler ile yaşayabilmektir. Kendini sürekli haklı ve üstün çıkarmaya çalışmak zor bir durumdur, hep savunmada hep saldırma halinde olmak zordur. Tepkisizlik değil ama sürekli şikayet edip sorunlara odaklanmak da yanlış.  Bir şeylerin değişmesini düzelmesini istemek ayrı onun neden öyle olduğuna dair şikayet edip söylenmek ayrı. Çözüm üretmeye uğraşmak daha iyi sonuç verir. 

"Şikayet etmek, egonun kendini güçlendirmek için en sık başvurduğu yollardan biridir. Her şikayet, zihnin ürettiği ve sizin tamamen inandığınız bir hikayedir. Yüksek sesle ya da düşüncelerinizde şikayet etmeniz arasında hiçbir fark yoktur. Kendini tanımlayacak başka bir şey bulamasa bile, birçok ego sadece şikayet ederek bile varlığını sürdürebilir. Böyle bir egonun etkisinde olduğunuzda, özellikle başka insanlar hakkında hiç farkında olmadan, alışkanlık olarak sürekli şikayet ettiğinizde, ne yaptığınızı bilmiyorsunuz demektir"
Eckhart Tolle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder