11 Haziran 2012 Pazartesi

Zuhal'in Kahvesi


Ferzan Özpetek'in Serseri Mayınlar filmindeki bu yemek sahnesi her ne kadar  bir aile trajedisine dönüşse de kalabalık yemek masalarında özel şeyler paylaşılır.  İnsanların en mutlu oldukları, en keyif aldıkları, en özel toplantılar yemek masasının etrafında yapılandır. İster iş toplantısı ister aile ister romantik bir buluşma olsun yemek eşliğinde bir masada oturarak halledilmeyecek durum yoktur. Bazen bir saat sürer bazen sabaha kadar, sohbeti muhabbeti yemeklerin lezzeti bir arada ruhunu da bedenini de doyurur. Her insan bir dünyadır, her insan bir hayat bir hikayedir her insanın anlatacak çok şeyi vardır. Herkesten öğrenicek bir ders vardır. Özel insanlar ile tanışmak bir yemek masası etrafında sohbet etmek, dinlemek hayatımıza bir renk kattığı gibi farklı bir bakış açısı bir vizyon getirir. ABD Başkanı Kennedy Beyaz Saray daki yemeklerde özel bir konuk varsa mutlaka çocuklarının ve gençlerin de masada olmasını istermiş. Çocukların konuktan öğrenecekleri çok şey olduğunu ufuklarının genişlemesi için yemek masalarının en iyi okul olduğunu savunurmuş.
Özel  bir grup ile yuvarlak masa şovalyeleri misali toplanmak hem ruhunu hem bedenini beslemek ....
Yemeğe düşkün İtalyanların eski geleneklerinde kadınlar cuma akşamından hazırlıklara başlarmış, uzun hafta sonu aile buluşmaları için. Sabaha kadar en güzel en özel yemekleri hazırlarlarmış . Cumartesi akşam üstü bütün aile bireyleri kalabalık bir masa etrafında toplanırmış  pazar gecesine kadar. Herkesin bir anda konuştuğu bazen gülüp bazende kavga edilen yemek bahanesi ile ilişkilerin güçlendiği sofralar.
İnsanın kendine yapacağı yatırım en karlısıdır, insanlarla tanışmak, beraber yemek yemek, onları dinlemek insanın ufkunu geliştirir, kişisel gelişimine yardım eder, yoluna yönüne ışık tutar.
İnsan insanla beslenir, insan insanla yaşar insan sosyal bir varlıktır. İnsan deneyimler ile daha çabuk öğrenir. İnsan paylaştıkça bilgi sahibi olur. Bayramlar, kutlamalar, özel günlerde yada özel olmasa da  bir araya gelinen günlerde yemek bahanesi ile paylaşılan duygular. Ziyafete dönüşen kalabalık yemek masalarında sıcak yaz günlerini daha keyifli geçirmek dileğiyle .......Afiyet olsun Bon Appetit


"Şölensiz cenaze, ziyafetsiz düğün, yemeksiz vaftiz, kavurmasız pazar olmaz. Kutlama yapılan veya matem tutulan yerde ziyafet de yapılır, üstelik başkalarıyla birlikte. Arzuladığın için ,teselli olman için ve dünyanın ördüğü ağda kim olduğundan emin olman için birlikte yenilir yemekler...."Gabriele Von Arnim



2 yorum:

  1. Ne duru bir anlatım:)Çok hoş bir yazı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:)Hoş geldin bloguma**********

      Sil