1 Eylül 2011 Perşembe

Yemek Gazetesi,

İçinden bal damlayan cennet meyvesi

Anavatanı Anadolu olan incir, hem tazesi hem kurusuyla damaklara lezzet katmaya devam ediyor. Kalsiyum içeriği sütten bile daha fazla olan incir; kalp ve damar sağlığını güçlendirmenin ötesinde sindirim sistemine de iyi geliyor


Ege ve Akdeniz'de 'yemiş' namıyla anılan incir, binlerce yıllık geçmişi olan bir sağlık bombası. Yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandıran 'cennet meyvesi'; bağırsakları yumuşatarak kabızlığı da önlüyor.

TADI ÇEKİRDEKLERİNDE
 
Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gideren, halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelen incir hakkında bilinmeyenler.........
İncirin yenen kısmını, her ne kadar meyve olarak adlandırsak da; asıl meyve, içindeki minik çekirdeklerdir. Tıpkı çilekte ve dutta olduğu gibi, etli kısım botanik açıdan yalnızca bir taşıyıcıdır.

DEMİR ORANI YÜKSEK
Mor, siyah ve yeşil olmak üzere üç çeşidi bulunan incirin deposu ise İzmir ve Aydın yöresidir. Bursa'nın siyah inciri de çok meşhurdur.
Türkiye, Yunanistan, İspanya ve ABD; kuru incir üretiminin lider ülkeleridir.
İncirde bol miktarda bulunan demir, potasyum, sodyum, kükürt, kalsiyum, fosfor ve silisyum; solunum ile sindirim sistemlerini güçlendirir.

KURUSU GÜÇ BOMBASI
100 gram kuru incirin kalsiyum içeriği, 100 gram yağlı sütten fazladır. Şeker hastalarının ise ağzından bal damlayan bu meyveyi dikkatli tüketmesi gerekir.
Kuru incir, Antik Çağ'da olimpiyat oyunlarının ilk yıllarında sporculara kuvvet versin diye yedirilirmiş.
Kuru incirden yapılan çelenklerse kazanan sporculara verilen ilk olimpiyat madalyalarıymış.

ROMALILAR'IN KUTSAL AĞACI
Ortadoğu mitolojisinde, doğurganlık sembolü olan incir; Antik Çağ'da ise büyük önem taşıyan bir meyve...
Romalılar, incirin Tanrı Diyonissos tarafından insanoğluna armağan edildiğine inanıyor ve bu nedenle incir ağacını kutsal sayarak; Diyonissos figürlerine incir yapraklarından taçlar takıyordu.
Efsaneye göre; Roma şehrinin kurucuları olduğuna inanılan Romus ve Romulus kardeşler, sepet içinde nehre bırakılmış... Sepet ters akıntının etkisiyle denize değil de yamaca gidip orada bir incir ağacının dibinde durmuş. Daha sonra bu ağaç kutsal sayılmış...

100 GRAM İNCİRDE NELER VAR?
Kalori: 80
Protein: 1.2 gram.
Karbonhidrat: 20.3 gram.
Yağ: 0.3 gram
Lif: 1.2 gram.
Fosfor: 22 miligram.
Demir: 0.6 gram.
Sodyum: 2 miligram.
Potasyum: 194 miligram.
Magnezyum: 20 miligram.
A Vitamini: 80 IU.
B2 Vitamini: 0.4 miligram.
C Vitamini: 2 miligram
Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder