19 Eylül 2011 Pazartesi

Zuhal'in Kahvesi

"Az konuşmaktan pek az, çok konuşmaktan sık sık pişman olunur. " Konficyus

Konuşabilmek insanı diğer canlılardan ayıran en belirgin özelliklerden biridir. Kendini ifade edebilmek, anlatabilmek, paylaşabilmek.... "insanlar konuşa konuşa anlaşır"  Herkes kendince konuşmaya çalışır, bazıları kitap gibi, özenli, ağır cümleler ile konuşur ama kendini doğru ifade edemez. Bazıları o kadar az konuşur ki öz konuşur, bazıları kendi konuştuğunu bile duyamaz sesi çıkmaz. Her kesin her zaman her konu da bir fikri vardır,  ama söylemek için doğru cümleler doğru zaman da kurulunca anlam kazanır. Çok konuşmak bazen de boş konuşmaya döner. Hoş sohbet olmaya çalışmak bazen de gevezeliğe döner. Tanrı insana iki kulak bir ağız vermiş iki dinleyip bir konuşmak için mi? Her ağzına geleni her düşündüğünü söylemek  maarifet değil, etkili anlamlı konuşmak yetenektir. Herkesin muhabbeti çekilmez, bazılarının sohbeti  yorar, sıkar karşısındakine hiç bir şey vermez, sussun diye beklenir. Kalabalık aileler de büyüyenlerin en büyük derdi sesini duyurabilmek için bağırarak çok hızlı konuşmakdır. Bütün aile bir araya geldiğinde her kafadan bir ses çıkar kimse kimseyi duymaz ama herkes konuşur. Bazen de o kadar hızlı düşünürkü insan aynı anda bir sürü şey anlatmak isterken ne dediği anlaşılmaz. Cümlenin başı ile sonu başka hikayeyi anlatır, konuşmak değil saçmalamak olur.
Konuşabilmek kendini anlata bilmek bazen de terapi gibidir. İyi bir dinleyiciyle konuşabilmek  insanı rahatlatır. Konuştuğunu dinletebilmek  için konuşulanları dinlemeyi bilmek gerekir.
  
 "Birçok insan, dinlemenin diğer kişinin konuşmasını bitirmesini beklemekten öte bir şey olmadığını sanır. Ve daha da kötüsü, karşınızdaki kişi konuşmasını sürdürürken genellikle zamanımızı ne dediğini anlamak yerine, vereceğimiz karşılığı belirlemeye çalışarak kullanıyoruz. Karşımızdaki insanın söylediği şeyi anlamaya zaman ayırmak , onun söylediklerine ve o kişiye değer verdiğimiz anlamına gelir. Konuşmayı yapan kişinin gözlerinden bakmaya ve dünyayı onun gözlerinden görmeye başladığınızda, onunla aranızda kuvvetli bir bağ kurarsınız ve gerçek güvene dayalı kalıcı bir ilişki geliştirirsiniz."
Robin Sharma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder