26 Eylül 2011 Pazartesi

Zuhal'in Kahvesi

Dünya da standart insan modeli yoktur herhalde, milyarca insan herbiri birbirinden farklı. Belki dış görünüşler benzerlik gösterebilir ama herkesin huyu, yapısı, kişiliği, takıntıları, cinslikleri bambaşkadır. Herkes aynı olamaz, herkesin karakteri farklıdır. Birbirine benzemeyen belkide taban tabana zıt yapılarda insanlar. Birarada yaşamanın en zor yanıda farklılıklara rağmen anlaşmaya çalışmak. Herkes normal olmaya çalışsa da anormallikler çok fazladır. Aslında normal olmak kime neye göre normal olmaya çalışmak da başka bir bilinmeyen. Herkes gibi olmamaya çalışmak sıradışı, marjinal, anormal olmaya çalışmak mı zor sıradan sade herhangi biri olmak mı zor? Kişilik yapıları birbirinden çok farklı olsa da çok iyi anlaşan insanlar vardır. Aynı ailede, aynı evde büyüdükleri halde tamamen zıt yapıda olmak, hiç anlaşamamak da mümkün. Zor olan herkesi olduğu gibi kabul edebilmektir, bütün cinsliklerine, takıntılarına, anormalliklerine rağmen anlaşmaya çalışmak. İnsanların en büyük hatası kişilerin kötü, farklı özelliklerine takılıp kalmaları, ilişkileri zora sokanda karşıdakinin eksiklerine odaklanmaktır. Kimse mükemmel değildir, kimse kusursuz, dört dörtlük olamaz . Karşıdaki insanın olumsuz özelliklerini büyütmek yerine iyi yönlerini görmeye çalışmak daha da kolay olur. 


Amerikalı ünlü film yönetmeni Woody Allen'ın  o kadar çok takıntısı varmışki bunlardan kurtulmak için batıl inançlar geliştirmiş. En büyük korkusu da ölüm korkusuymuş bunun için de  her sabah kahvaltıda yediği muzu tam yedi dilime bölermiş!  Ünlü yönetmen bu konuyla ilgili olarak şöyle diyor: "Bu bir batıl inanç! Muzu yediye bölmediğim gün, kötü bir tesadüf eseri ailemi bir kazada kaybetsem, emin olun olayın tamamen muzu yedi dilime bölmemiş olduğumdan kaynaklandığını düşünürüm. O suçluluk hissine dayanamayacağım için, o aptal muzu her sabah yedi dilime bölüyorum..." 

Beraber yaşamanın, iyi ilişkiler içinde olabilmenin,  kolay iletişim kurabilmenin temeli insanları değiştirmeye çalışmamaktır. Karşıdakini yargılamadan,  yaftalamadan olduğu gibi kabuledebilmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder