9 Mayıs 2011 Pazartesi

Yemek Gazetesi,

Kuzu Kulağı Diş Etlerinin Çekilmesine ve Dişetlerinin Sık Sık Kanamasına Engel Oluyor, Ayrıca Kuzu Kulağı Demir ve Fosfor Zengini Bir Bitki.
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde özellikle de Tokat'ta yetişen bu harika ot, nemli, killi ve kumlu toprakları, gölgelik ve serin yerleri sever. Tarlalarda, çayır ve meralarda, ağaç gölgelerinde yetişir. Çiçeklenmeden önce toplanır. Bahar aylarında yetişen ve ekşimsi, mayhoş bir tadı olan kuzukulağı otu unutulmaya başlandı. Ülkemizin aksine, kuzukulağının birçok çeşidi Avrupa’da bahçelerde özel olarak yetiştirilmekte ve bol bol tüketilmektedir.
Köklerinden yapılan çay idrar artırıcı, safra söktürücü ve ateş düşürücüdür. Yapraklarından yapılan lapa ise çıbanların olgunlaşmasına yardımcı olur. Bol miktarda C vitamini ihtiva eden kuzukulağı, diş etlerinin çekilmesine ve sık sık kanamasına, ileri safhalarda ise dişlerin dökülmesine yol açan ve vücutta genel bir zayıflamaya sebep olan iskorbit hastalığına karşı oldukça etkilidir. Ayrıca demir ve fosfor gibi mineraller yönünden de zengindir.
Kuzu Kulağı Avrupa'da Çok Seviliyor
Kuzukulağı, ekşi tadından dolayı salatalarda bolca kullanılır. Çorbalarda ve böreklik karışımlarda da kullanılır. Ayrıca ıspanak gibi, pirinçli yemeği de yapılır. Salatası ve kuzukulağı ile yapılan çiğ köfte de sevilerek yenmektedir.
Kuzu kulağı, Tokat'ta özellikle Nisan ve Mayıs ayı aralığında bolca yetişmekte ve önce İstanbul’a ve sonrasında da Fransa’ya götürülen bol proteinli bir gıda maddesi idi.
Kuzu kulağının halk arasında sıra ebemekşisi, ekşilik, ekşimik, turşu otu gibi isimleri de var.
Taylight Beslenme ve Danışmanlık Hizmetleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder