24 Mayıs 2011 Salı

Yemek Gazetesi,

Dondurmanın çok eski bir geçmişi vardır.  En eski kayıt Perslere kadar uzanıyor.Yüksek dağların tepesinde kazılan çukurlarda biriktirilen karlar, kaymak, bal ve diğer tatlandırıcılarla karıştırılır, sonra bu karışım yine karlarla örtülür, özel olarak bu iş için seçilmiş koşucu tarafından krala sunulmak üzere yemek sonuna yetiştirilirdi. Kartacalılar dondurma yapımını Perslerden öğrendiler. Kartacalılar tarafından Sicilya'ya getirilen dondurma, oradan da Floransa'ya geçti.Marco Polo 14 yy da  dondurmayı Çin'den alıp İtalyaya getirmiştir.



 
Roma imparatoru Neron gladyatör dövüşlerini seyrederken kendisine lezzetli yemekler sunan çeşnicibaşıları ödüllendirirmiş. Bir gün onlardan biri, dağın tepesinden aldığı karı bir kapta toplamış. Kapta sıkışan karın üzerine bal ve çeşitli meyve suları dökerek imparatora sunmuş. Neron o güne kadar tatmadığı bu yeni yiyeceğe bayılmış. Ertesi gün köle ordusunu kar toplamak üzere görevlendirmiş. Daha sonra karın üzerine ezilmiş meyve ve bal dökerek belki de tarihin ilk tutti frutti'sini yaratmış.
Dondurmanın Anadoludakitarihi yaklaşık 300 yıl öncesine kadar uzanır. Dağların yamaçlarında ve vadilerinde biriken el değmemiş kara, pekmez ve meyve özlerini karıştıran Anadolu insanı, yaz aylarında Karsambaç adını verdiği bu tatla serinlemeye başlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder