23 Aralık 2010 Perşembe

Yemek Gazetesi

Dünyanın bir çok yerinde yeni yılın bolluk, bereket, mutluluk getirmesi için bir takım ilginç aktiviteler yapılıyor.Tüm ülkeler, dinler ve kıtalar için aynı aşk, şans ve yeni bir başlangıç anlamları taşıyan yeni yıl, birçok ülkede, dinde ve kıtada değişik gelenek ve törenlerle karşılanıyor. Tüm geleneklerin ve törenlerin ortak amacı ise yeni yılın bolluk ve şans getirmesi. Yani yeni yıl demek, dünyanın her yerinde yeni umutlar demek.

"Çinliler, kutlamalara başlamadan önce geçen yıldan kalan kötü şansı göndermek için evlerini iyice temizliyorlar. Ayrıca şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alıyor ve kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyorlar.

Japonlar yeni yılı karşılarken hem kötü ruhları kovması hem de mutluluk ve iyi şans getirmesi için kapılarının önüne ip asıyor. Saatler gece yarısını gösterdiğinde ise kahkaha atmaya başlıyorlar. Bunun nedeni de neşeli ve şanslı bir yıl geçirmek.
Hollanda'da hem bir önceki yılın ruhlarını göndermek hem de yeni yılı karşılamak için sokaklarda yakılan ateşlerde yılbaşı ağaçları ateşe veriliyor.
İsviçre'de yeni yılda insanlar iyi ve kötü ruhları simgeleyen çeşitli kostümler ve şapkalar giyerek yeni yılı karşılıyorlar.


Almanya'da yılbaşında insanlar eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak, kurşunun şeklinden geleceği tahmin etmeye çalışıyor.
Danimarkalılar eski tabaklarını yılbaşı gecesi için saklıyor ve gece yarısından önce en sevdikleri arkadaşlarının kapılarının önünde kırarak hem onu sevdiklerini gösteriyor, hem de kötü şansın gitmesini sağlıyor.
İspanya'da en önemli gelenek ise, yılbaşında üzüm yemek. Saatler gece yarısını göstermeden önce herkes 12 üzüm tanesini hazırlıyor ve gece tam 00.00'da üzümlerini yer.
İngiltere'de yılbaşında gece yarısı eve gelen ilk kişinin şans getirdiğine inanılıyor ve bu kişi gelirken para, ekmek, kömür gibi hediyeler getiriyor.
Avustralya Güney Yarımküre'de bulunduğundan yılbaşı yaza denk geldiği için yılbaşı genellikle piknik yapılarak veya denize girilerek kutlanıyor.
Küba: Kübalılar, yeni ve güzel kıyafetler giyinip, ellerine de boş bir bavul alıp, Yılbaşı günü evin içinde gezinir, tur atarlar. Böyle bir hareketin gelecek yeni yılda onlara bol bol seyahat etme imkanı verdiğine inanırlar.

Venezüella: Gelecek yılın, kendilerine şans getirmeleri için, Venezüellalılar Yılbaşı gecesi sarı iç çamaşırı giyerler. Bir de Yeni Yıl’a günler kala bir dilek listesi oluşturur ve beklentilerini, dileklerini bir kağıda yazarlar. Bir süre bu kağıtları saklayıp ve kimsenin bu dilekleri okumadıklarına emin olduktan sonra da, bu listeyi Yılbaşı’na girmeden önce yakarlar.
Finlandiya: Bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya’da da Noel arifesi, evdeki tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra saunaya gitmek çok eski ve önemli bir gelenek. Saatlerce saunada ter döken ve yıkanan Finliler böylelikle yeni bir yıla zinde, arınmış ve temiz girerler."
Türkiye de:Kırmızı çamaşır giymenin şans getireceğine ,saat 12 olduğunda kapının önünde nar kımanın eve bolluk bereket getireceğine inanılır.
 Amerika’da :kapılar ökse otuyla süsleniyor. Saatler gece yarısını gösterdiğinde ökse otunun altında öpüşmenin uğur getirdiğine inanılıyor. New York Time meydanında parlak dev bir elma eski yılın son dakikalarında yukarıdan aşağıya doğru indirilmeye başlanıyor. Elma yere değdiğinde artık yeni yıla girilmiş oluyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder