20 Aralık 2010 Pazartesi

Zuhal'in Kahvesi

Hindistan’dan başlayan gülme yogası ile bütün dünyaya yayılan Gülme Kulüpleri  insanlara gülmeyi öğretiyorlar.Gruplar halinde yapılan egzersizlerde öğrencilerin günde en az 15-20 dakika herhangi bir espri, şaka ya da materyal olmaksızın gülebilmesi hedefleniyor. Bugün 50 ülkede 5000’in üzerinde gülme kulübü var.Bu kulüpler sağlıklı olmak için gülmek gerektiğini savunuyorlar,gülmek güçlü bir ilaçtır ve öğrenmek gerekir.4 Mayıs" dünya gülme günü“ olarak ilan edilmiştir.
"Her an gülümse, boşver ne düşündüğünü bilmesinler. Ve herşeye rağmen patlat bir kahkaha, bırak neden güldüğünü merak etsinler."Marquez ”Mizah ve kahkaha, stresin zararlı etkilerine karşı etkin birer panzehir"Gülmenin yararları saymakla bitmez....Gülmenin insan sağlığına, ruhuna, psikolojisine çok büyük etkisi vardır.Mutsuz, stresli  geçen bir hayatı arada gülerek rahatlatabilmek,insanın kendine yapacağı en büyük yatırım pozitif bir felsefeye sahip olabilmek, gülmeyi alışkanlık haline getirebilmek."kahkaha ruhun dansıdır" Richard Wilkins Gülme sayesinde insan daha uzun ve mutlu bir hayat sürebilir. Gülmenin kalpten bağışıklık sistemine,tansiyona kadar çok olumlu etkileri bulunmaktadır.Yapılan araştırmalara göre gülmek özellikle içten kahkaha atmak insan vücuduna çok yarar sağlıyor. Yoğun geçen günler stresli işler  insanda gülme duyusunu köreltiyor.Ve insan hayata asık suratla mutsuz devam etmeyi kendine alışkanlık haline getiriyor.Keyifli şeyler yapabilmek, içten kahkaha atabilmek, gülümseyerek güne başlayabilmek mümkün.........."Bir kahkaha bir kilo pirzolaya bedeldir .” Atalarımızın yüzyıllar önce söylediği bu söz, günümüzde bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek. Ünlü bir sanatçı kanser tedavisi boyunca bol bol komedi filmleri, neşeli dizileri seyrederek hastalığı yendiğini söylemişti.Pozitif düşünen kişilerin hastalıkları daha kolay yenebildiği bir tesadüf değil. Bir tıp dergisindeki yazıda; "Bağışıklık sistemimiz bakteri, virüs ve kanser hücrelerine saldıran 30  trilyondan fazla hücreden oluşuyor. Bu hücrelerin farklı isimleri ve farklı fonksiyonları var, ancak araştırmalar bu hücrelerin bir çoğunun kişi yapıcı duygular içerisinde olduğunda daha güçlü yıkıcı duygular içerisinde olduğunda ise daha zayıf olduğunu gösteriyor"


"İnsan gülebildiği kadar insandır."Moliere 
"İnsan o kadar acı çekti ki, gülmeyi yaratmak zorunda kaldı."Nietzsche
"Kaybolan gün, hiç gülmeden geçen gündür."Chamfort.
"Neşeli adam güneşe benzer,girdiği yer aydınlanır" Cenap Şehabettin
Bizde ve bir çok kültürde maalesef gülmenin ayıp, kötü olduğu kabul edilir, çok gülen kişiler yılışık,sulu,şımarık, soytarı gibi sıfatlarla küçümsenir.Gülene ve güldürene karşıyızdır nede olsa ciddi ve ağır olmak prim getirir,asık bir surat kişiyi iyi bir mevkiye çıkartır. 19.yy’da gülmek ayıp ve kaba bir davranış olarak nitelendirilirmiş.İnsanlar gülmeden o kadar korkar oldu ki,gülmenin ardından bir üzüntü gelecegi düşünülür.Önemli bir mevkideki bir adamla yapılan röportajda çok ciddi bir ifadesi olduğu ve neden gülmediği sorulmuştu adam büyük bir gururla "gülmeyi gerektirecek bir şey olmadığını ciddiyetini daima koruduğunu "söylemişti.Ne kadar zor bir hayat daima asık bir surat ve hep gergin rahatsız bir adam...aslında insanın gülmek ,
için harcadığı efor surat asmaktan daha az , surat asmak için daha çok çaba gerekir
"Güzel bir gülüş, karanlık bir eve giren güneş ışığına benzer."Tolstoy
"Herkesin sizi sevmesini istiyorsanız, gülümseyiniz."Dale Carnegie
Yüzünden gülümsemeyi eksik etmeyen, eğlenmekten ve keyif alarak yaşamaktan korkmayan insanlar tabiki çok huzurlu bir hayat yaşar.
Gülümse hadi gülümse bulutlar gitsin
Yoksa ben nasıl yenilenirim hadi gülümse
Belki şehre bir film gelir
Bir güzel orman olur yazılarda
İklim değişir akdeniz olur gülümse...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder