19 Ağustos 2011 Cuma

Yemek Gazetesi,

 Güllacın en iyi on adresi

Yufkanın şekerli süte batırılmasıyla ortaya çıkan tatlı, gül suyu da eklenince ‘güllü aş’, yani güllaç olmuş. Bu yaratıcı ve ekonomik lezzet geleneksel Türk tatlılarının en hafiflerinden. Güllaç severler bu özel lezzete kavuşmak için ramazanı bekliyor

EN İYİ 10
1. Saray Muhallebicisi / İSTANBUL
2. Karaköy Güllüoğlu / İSTANBUL
3. Emirgan Sütiş / İSTANBUL
4. Konyalı / İSTANBUL

5. Zeynel / İSTANBUL
6. Çiya / İSTANBUL
7. Savoy Pastanesi / İSTANBUL
8. Park Zirve / ADANA
9. Sevinç Pastanesi / İZMİR
10. Tatlıcı Tombak / İSTANBUL


SARAY MUHALLEBİCİSİ
Çiftlik sütünden

Kasımpaşa’da 1936’da açılan Saray Muhallebicisi, İstanbul’da 13 şubesiyle hizmet veriyor. Geleneksel sütlü ve hamurlu Türk tatlılarının çoğu var. Yalnızca ramazanda servis ettikleri güllacın yufkaları Saffet Güllaç’tan, sütleri kendi çiftliklerinden. Porsiyonu 6.5, kilosu 24 lira. (216) 337 55 89

KARAKÖY GÜLLÜOĞLU
Giresun’dan fındık

Karaköy Güllüoğlu tam 62 yıllık bir mekan. Güllacı da baklavası kadar meşhur. Trakya’dan taze süt, Giresun’dan tombul fındıkla yapılıyor. Sahibi Nadir Güllü günlük tüketilmesini tavsiye ediyor. Üstüne serptikleri ‘firik’ fıstığın satışları artırdığını söylüyor. Güllaç yapraklarının kenarları ve ortası ince kestiriliyor. Porsiyonu 5, kilosu 20 lira. (212) 249 96 80

EMİRGAN SÜTİŞ
Yıl boyunca satılıyor

Emirgan Sütiş, 1986’da diğer Sütiş şubelerinden ayrıldı ve bağımsız bir marka oldu. Güllacı Sapanca’daki çiftliklerinden gelen, manda ve inek sütü karışımıyla yapıyorlar. Yufkasını kendileri hazırlıyorlar. Cevizli ve fındıklı çeşitler var. Meyveler halden geliyor. Güllaç yıl boyu satılıyor. Porsiyonu 5, kilosu 20 lira. (212) 323 50 30

KONYALI
Tam 114 yaşında
114 yıl önce Sirkeci’de dört masayla yola çıktı, Topkapı Sarayı ve Kanyon şubeleri var. Manda sütüyle yapılan güllaçlarının damla sakızlı, vanilyalı ve elma-tarçın karışımlı çeşitleri bulunuyor. Böğürtlen, vişne, ahududu, fıstık, ceviz, fındık, nar ve vişne şekeriyle süsleniyor. Yalnızca ramazanda servis ediliyor. Porsiyonu 14 lira. (212) 270 96 72

ZEYNEL
Yufkası incecik
İstanbul ve Ankara’da 20 şubesiyle hizmet veriyor. Güllaç, içinde ceviz, üstünde çilek, Antep fıstığı veya Hindistan ceviziyle servis ediliyor. Güllaç yapımında kullanılan yufkanın inceliği meşhur. Yalnızca ramazan ayında güllaç servis ediliyor. Porsiyonu 5, kilosu 20 lira. (216) 456 52 90

ÇİYA
Malzemeyi bol tutuyorlar

Kadıköy Çarşı’da açılan Çiya, hala aynı sokakta üç şubesiyle hizmet veriyor. Güllaç, badem, fıstık, çilek veya narla süsleniyor. Lezzetini tuttururken gül suyunun yoğun olmamasına özen gösteriyorlar. Malzemeyi sadece güllacı süslemek için değil, aynı zamanda tat katmak için de bol tutuyorlar. Porsiyonu 9 lira. (216) 330 31 90

SAVOY PASTANESİ
Klasik güllaç

Sıraselviler’deki Savoy’da sadece cevizli güllaç bulunuyor. Sipariş verilirse ramazan ayı dışında da hazırlanabiliyor. Yapımında Ülker süt kullanılıyor. Porsiyonu 5, kilosu 28 lira. (212) 249 18 18

PARK ZİRVE
Adana sıcağını hafifletiyor

Seyhan Gölü manzaralı Park Zirve’de; yalnızca Ramazan ayındaki açık büfede güllaç servisi yapılıyor. Üstüne nar serpiliyor. Açık büfenin fiyatı 48 lira. (322) 232 24 04

SEVİNÇ PASTANESİ
Sütü Kemalpaşa’dan
İzmir’de tek şubeyle hizmet veren Sevinç Pastanesi’nin güllacı en çok talep gören tatlılarından. Yapımında kullanılan inek sütü her gün Kemalpaşa’dan geliyor. İsteğe göre cevizli ve fıstıklı yapılıyor. Üzeri fıstık ve kirazla süsleniyor. Porsiyonu 6-7, kilogramı 26 lira. (232) 421 75 90

TATLICI TOMBAK
30 şehirde 40 şube

30 şehirde toplam 40 şubesi bulunuyor. Güllaç yapraklarını İstanbul Güllaç’tan temin ediyor, günde ortalama 2000 adet 500’er gramlık porsiyon hazırlıyor. Güllaç, en çok Balmumcu şubesinde satılıyor. Kiraz şekerlemesi, Antep fıstığı ve ‘pirinç cevizle süsleniyor. Porsiyonu 6, kilosu 18 lira. (212) 267 21 01 
Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder