16 Aralık 2010 Perşembe

Yemek Gazetesi


Aşure günü Muharrem ayının 10. günüdür. Aşurenin aslı Arapça "Aşura"dır. Arapça'da "aşr" on demektir. Muharrem ayının onuncu gününe de Aşura denir. Nuh Peygamberin gemisinin toprağa oturduğu günün anıldığı güne de Aşura derler. Aşura'dan devşirme olan Aşure kelimesi, içinde en az on (aşr) çeşit kuru bakliyat bulunması gereken  kuru ve yaş yemişlerle süslenen, leziz bir tatlı çeşidinin adıdır.
Bir rivayete göre, Nuh'un gemisi Cudi dağına oturunca gemide bulunanlar, tufandan kurtuldukları için bir şükran borcu olarak gemide arta kalan çeşitli hububattan bir çorba pişirirler. İşte bu anıyı devam ettirmek isteyen Müslümanlar, Muharrem ayının onunda, aşure pişirerek, ama bu sefer içine şeker de katarak, bu leziz tatlı çeşidini hem evde ailecek yerler, hem de geleneğe uyarak komşulara dağıtırlar.
Ermeniler ona "anuş abur", Rumlar "koliva" diyor. Aşureye koyulacak malzemelerin sayısı da sembolik. 7, 40, 10, 12, hepsinin dini bir anlamı var. Araplar aşurenin Arapça "on" sözcüğünden geldiği, Yahudiler İbranice "aşur"dan geldiği görüşünde
Paylaşımı ve bolluğu çağrıştıran aşure bir rivayete göre çevreye ‘’ evde bekar kızımız var ‘’ mesajı vermek için de pişirilirmiş.
"Her kim Aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder." [Hadis-i şerif]

1 yorum:

  1. çok lezzetli görünüyorlar. Ben de bugün denedim. Fena olmadı.

    YanıtlaSil