1 Haziran 2011 Çarşamba

Hayata Dair


Hayata keyif eklemek
Daha keyifli, sağlıklı ve enerjik yaşayabilmenin ve mümkünse daha uzun bir hayat sürebilmenin yollarını arıyoruz.
Daha iyi ve daha mutlu yaşamak istiyoruz. Bunun yolu da öncelikle düşünce tarzımızı değiştirmek, doğru bilgiler ve olumlu alışkanlıklar edinmekten geçiyor.
Yazılarımla size beslenme, egzersiz, uyku, stres yönetimi, erken teşhis, ilaç ve doğal yollarla tedaviler ve de benzeri konularda bildiklerimi, okuduklarımı ve gözlemlerimi, kısacası “iyi hayata ilişkin tecrübelerimi” aktarmaya çalışıyorum.
Bunları yaparken de mümkün olduğu kadar bilimsel verilere uymaya, “bilimi” ve “bilimsel verileri” rehber yapmaya ama bu arada “doğayı, doğalı ve insanı insan yapan temel unsurlardan biri olan ruhsallığı, geleneksel tıbbı” da bir kenara bırakmamaya çalışıyorum.
Bu nedenle yazılarımda sık sık “mutluluk, sevinç, coşku, keyif, neşe, umut, sevgi, şefkat, hoşgörü, inanç, manevi değerler ve doğal tedaviler” ile ilgili konuları da yer vermeye çalışıyorum. Bunun nedeni şu...

KEYİF ALMAK VE İNANMAK DA ÖNEMLİ
Bizi biz yapan şeyler yalnızca bedensel yanımızla, fiziksel sağlımızla sınırlı değil. Ayrıca sağlık öyle kolayca sigortalayıp, garantiye alabileceğiniz, en iyi doktorların çalıştığı en iyi cihazlarla donatılmış tıp merkezlerinden parasını ödeyip satın alabileceğiniz basit ve kolay bir şey de değil.
İsmini hatırlayamadığım ünlü bir yazarın da söylediği gibi; “Sağlık kendi kaynağından sürekli akan bir ırmak gibidir! Sağlıklı yaşam pek çok kaynaktan besleniyor ve eğer hayattan keyif almak da söz konusu ise bir anlam taşıyor. Eğlenceli ve keyifli olduğunda daha iyi, daha kalıcı ve etkili sonuçlar veriyor.”
İşte bu nedenle sağlığınızı planlarken, daha az hastalanmanın, formda ve güçlü kalmanın yollarını ararken yalnızca yeme-içme konularına, kaç dakika egzersiz yapmanın, ne süreyle uyku uyumanın, hangi vitaminleri yutmanın ya da stresinizi faydalarına takılıp kalmamaya dikkat edin.
Hayat beş duyunun beşinin de farkındaysanız, yani yemek yerken lezzet alabiliyor, müzik dinlerken coşabiliyor, gördüğünüz, dokunduğunuz, düşündüğünüz şeylerden haz alabiliyorsanız, mutluysanız, keyifliyseniz, ruhsal yönden de denge durumundaysanız işte o zaman daha çok hayattır.

Düşüncelerinizi değiştirebilirsiniz
BANA GÖRE
Yıllık sağlık muayenelerinizi mutlaka yaptırın. Sağlık problemlerinizi doktorlarınıza aktarmada geç kalmayın. Ama sağlığınıza ilişkin her konuyu gereksiz yere büyütmemeye de dikkat edin.
Yemenize içmenize özen gösterin. Zararlı olduğu bilinen yeme alışkanlıklarını tekrarlamamaya çalışın. Ama keyif aldığınız şeylerin tadına bakmaktan, zaman zaman ölçülü ve ufak kaçamaklar yapmaktan da utanmayın.
İyi bir uyku almaya, sabahlara daha dingin ve dinç uyanmaya bakın ama bazı geceler biraz da geç yatmak istiyorsa canınız, içinizden gelen sese kayıtsız kalmayın. Uykusuz geçen bazı geceler emin olun ki eğer keyif veriyorsa size yutacağınız vitamin hapları kadar fayda sağlayacaktır.
Hayatınızı mutlaka düzene sokun ama bunu yapacağım derken kalıplaşmış, stresli bir hayat tarzının esiri de olmayın. Zaman zaman rutinin dışına çıkmaktan, alışılmadık, farklı değişik hatta sizi bile şaşırtan şeyler yapmaktan çekinmeyin, korkmayın.
Bazen güneşin doğuşunu seyretmek, eş ve çocuklarla keyifli ve ama tamamen havadan sudan sohbetler etmek hayata pozitif bakıp, iyimser davranış kalıpları geliştirmek, yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda eninde sonunda her şeyin düzeleceğine inanıp “bu da geçer” diyebilmek, hoş görmek, iyi geçinmek, hobi edinmek ve daha pek çok olumlu davranış sizi daha sağlıklı, zinde ve güçlü kılacaktır.
Anlatmak istediğim şey şu: Genlerinizi tümüyle değiştiremezsiniz ama düşüncelerinizi kökten değiştirmek elinizdedir ve üstelik bunu her yaşta yapabilirsiniz. Abartmamak koşuluyla hayatın haz yüklü yanlarına da birazcık zaman ayırmakta fayda var. Haz konusunu bundan sonra daha sık konuşacağız.
Osman MÜFTÜOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder