25 Şubat 2011 Cuma

Hayata Dair

“Başarı tesadüf değildir, öngörülebilir ve güçlü bir dizi koşul ve fırsatlardan ortaya çıkar.”
Bir işte başarılı olabilmek için en az 10 bin saat yapmak gerekiyor. Aynı yaşta çocuklar diyelim ki bir spora başlıyorlar. 10 bin saat o sporu yapanlar 18 yaşında yıldız oluyor, 8 bin saat yapanlar ortalamanın biraz üzeri, 6 binler vasat, 4 binler hobi için yapıyor.
Bobby Fischer, büyük satranç ustası, “Büyük Usta” olduğunda 16 yaşındaydı ve 9 yıldır satranç oynuyordu.
Beatles, Liverpool’lu dört genç tarafından kuruldular, ancak ilk plaklarını yapmadan önce 5 yaz boyunca Hamburg’a gidip sürekli olarak barlarda çaldılar ve sahne pratiği yaptılar. Bir sahne şovları yaklaşık 6-7 saat sürüyordu ve ertesi gün yeniden başlıyorlardı.
Tiger Woods golfe 18 aylıkken başlatıldığı ve sürekli bilinçli çalıştırıldığı için 18 yaşında ilk Amerika Açık turnuvasını kazandığında koltuğunun altında 15 yıllık tecrübe bulunmaktadır.

Besteciler, basketbol oyuncuları, roman yazarları, buz patencileri,konser piyanistleri, satranç oyuncuları üzerinde yürütülen araştırmalarda bu sayı tekrar tekrar karşımıza çıkmaktadır. Elbette ki aynı süre çalışan herkes aynı derecede başarılı olmaz. Fakat dünya çapında uzmanlığın daha kısa sürede kazanıldığı da görülmemiştir. Gerçek ustalığa erişmek için, beynin aldıklarını özümsemesi ve yerleştirmesi gerekir. Bu yerleştirme de en az 10.000 saat bilfiil çalışarak mümkündür.
Mozart’ın bile çocukluk bestelerinin çoğu başka bestecilerin eserlerinin yeniden düzenlenmesidir. Gerçek anlamda şaheserlerini 21 yaşından itibaren yazmıştır ki o yaşa geldiğinde zaten 10 yıldır beste yapmaktaydı. Bu da kabaca 10.000 saatlik çalışma demektir.
 Çalışma (pratik) iyi olduğunuzda yaptığınız bir şey değildir; iyi olmak için yaptığınız şeydir.
Süper star avukatların, matematik dahilerinin, bilgisayar girişimcilerinin olağanüstü kişiler olduğunu düşünürüz hep. Fakat değiller. Onlar tarihin ve yaşadıkları toplumun, fırsatların ve kültürel mirasın ürünüdürler. Başarıları gizemli veya istisnai değil, bazılarını hak ettikleri, bazılarını hak etmedikleri, bazılarını kazandıkları, bazılarının şans eseri karşılarına çıktığı bir dizi avantaj ve durumların sonucudur. Ve hepsi de kim olduklarının üzerinde kritik etkiye sahip sıra dışı insanlar aslında hiç de sıra dışı değillerdir. Bu fırsat ve avantajlar daha ne kadar çok kişinin yoluna çıkar ve onlar da bunu değerlendirirse sıra dışı başarılıların sayısı da o kadar artacaktır.Malcolm Galdwell “Outliers” kitabında sıradışı hikayelerini kaleme aldığı Beatles, Tiger Woods, Bill Gates, Mozart gibi başarı sembollerinin en önemli ortak noktalarının “çok çalışmak” olduğunu vurguluyor. Her biri uzmanlık alanının “dehası” gibi görünse de, bu dehanın gerisinde 10.000 saatten az olmayan büyük bir emek yatıyor. Bu 10.000 saati de herhangi birimizin mesaide geçirdiği zaman olarak düşünmemek gerek  aktif üretim için geçirilen süreye işaret ediyor bu rakam.
Özellikle psikoloji literatüründe “10 bin saat kuralı” olarak geçen ve bir meslekteki yetkinlik için gerekli süre anlamına gelen kuralın, hayatında başarılı olmanın unsurlardan biri olduğunun altını çizdi. Bu bağlamda rock grubunun en iyi albümleri olan Rumours’ı 16’ıncı denemede çıkardıklarını söyleyen Gladwell, Bill Gates, Wolfgang Amadeus Mozart gibi alanlarında isim yapmış dahilerin sırrının ise çok çalışmak, başarısızlıklardan ders çıkarmak olduğunu belirtti. Ayrıca farklı yeteneklere sahip kişilerin aynı topluluk içinde yönetilebilmesinin de ayrı bir zenginlik olduğunu vurguladı
Doğuştan gelen yetenek’ diye bir şeyin kesin olarak var olduğu konusunda hemfikir olan uzmanlar, başarıya giden yolda, esas farkın yetenekle değil, çalışma süresiyle yakalandığında da hemfikirdiler.

1 yorum: