21 Şubat 2011 Pazartesi

Zuhal'in Kahvesi

"Hiç kimse tek başına bir ada değildir, herkes anakaranın bir parçasıdır" John Donne

Her insan kendi kişisel yaşam alanı içinde ne kadar bağımsız  olduğunu iddaa etsede hayatının içine bilerek bilmeyerek bir çok insanı dahil ediyordurBelki soluduğu havayı sadece kendi ciğerlerine çekiyor olsada  bütün dünya ile aynı havayı paylaşıyordur. Bazıları belki kirletiyordur belki zehirliyordur insan nefes almakta zorlanıyor olsada yaşamak için sağlıklı nefes almaya devam ediyor. Her nefesin her soluk alışverişin bir anlamı bir önemi vardır. Her insanın iyi yada kötü bir etkisi vardır.
Amerikan televizyonlarında her yılbaşı gecesi yayınlanan bir film "It’s a Wonderful Life -Şahane Hayat-" 65 yıl önce çekilmiş olmasına rağmen sinema tarihinin en güzel filmlerindendir. İzleyenlere pozitif duygular veren kendini iyi hissetiren fantastik bir film. George Bailey isimli işadamı üstüste gelen olaylar nedeniyle intiharın eşiğine gelmiş ve bir köprünün kıyısında sallanmaya başlamıştır. O sırada “koruyucu melek” Clarence adamın yanında belirir ve iyi niyetli Bailey’i vazgeçirmek için ona küçük bir oyun oynamaya karar verir. Eski hayatına geri dönecek ve eğer kendisi hiç yaşamamış olsaydı, hayatına girip çıkan insanların ne halde olduğunu görecektir. Bu fantastik deneyim sonucunda, farkında olmadan iyi niyeti ile insanların yaşamları üzerinde ne kadar etkili olduğunu anlar ve hayatının kıymetinin bir kez daha farkına varır. Hayatta bazen farkına varmasakta herşeyin, herkesin birbirine etkisi çok büyüktür. Bazen yaşanan büyük bir acı bile ders olacaktır insana, kıymetini bilmek için bir şeyleri yaşamak gerekebilir .............

Hayatımıza giren hayatımızda yer alan belki bir kelebek ömrü kadar bizimle olan herkesin bir amacı olmalı hayatımızda bir etkisi iyi yada kötü bize anlatmak istediği bir amacı vardır.
Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır. Adı, Edward N. Lorenz'in hava durumuyla ile ilgili verdiği şu örnekten gelmektedir."Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, Dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir"
Bazı insanlarla olan ilişkiler hayatımızda  bir kelebeğin yaşam süresi kadar var olurlar. Ama etkisi daha uzun sürebilir. Mutluluğu, mutsuzluğu, ölümü, yaşamı, neşeyi, acıyı, hastalığı, derdi, tasayı paylaştığımız  insanlar vardır. Evrende herkesle herşeyle iletişim içinde ilişki halinde olan insanın  bu etkilere verdiği tepkilerde yolunu belirler. Bazen büyük bir depreme yol açar bazen hafif bir esintiye... hiç kimse yaşamının bir kelebeğin kanat çırpması sonucu dağılmasını istemez .




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder