5 Şubat 2011 Cumartesi

Yemek Gazetesi

Bugün Dünya Nutella Günü.
1942’de üretilen Nutella’da fındık kullanıldı çünkü II. Dünya Savaşı nedeniyle çikolata zor bulunuyordu. Pasta ustası Pietro Ferrero çikolata tadında olan ama ondan altı kat daha ucuza satılan fındık kremasını yarattı.Nutella’nın mucidi İtalyan pasta ustası Pietro Ferrero. II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan kıtlıktan çikolatanın ana maddesi kakao da nasibini alınca Ferrero’nun kurtarıcı malzemesi fındık oluyor. Ferrero 1942’de Nutella’nın ilk halini üretiyor, adını da “pasta giandujot” koyuyor. Giandujot, İtalya’da düzenlenen karnavallarda yer alan ünlü bir karakterin ismi. Giandujot somun halinde, yaldızlı alüminyum folyoya sarılarak satışa çıkarılıyor. Anneler kahvaltıda çocuklarının ekmeklerinin üzerine bu folyodan keserek dilimledikleri giandujot parçalarını sürüyor. Ferrero, giandujot’ı kavanoza sokuyor, adını yeniliyor: Supercrema. Supercrema’nın bu kadar hızlı popülerleşmesinin nedeni fiyatı. Çünkü çikolata tadında ama ondan altı kat daha ucuza satılıyor. Bakkallar da supercrema “fırtınasına” ayak uyduruyor. Evinden elinde ekmek dilimiyle gelen çocuklara ufak bir ücret karşılığında supercrema sürüyorlar. İngilizce’de fındık anlamına gelen nut’tan türetilen Nutella 1964’te şimdiki adını alıyor.

Şubatın ilk haftasında internette Nutella severler birbirleriyle Nutellalı tarifleri, fotoğraf kolajlarını ve eğlenceli mısraları paylaşıyor.Bu girişimi 2007’de başlatanlar İtalya’da yaşayan Amerikan yazarlar Sara Rosso ve Michelle Fabio. Rosso, Nutella Günü etkinliğinin duyulmasından sonra Google’da Nutella hakkında arama yapanların sayısının iki katına çıktığını söylüyor: “Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Nutella fanatiklerinden Dünya Nutella Günü partileri vereceklerine dair mesajlar alıyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder