2 Şubat 2011 Çarşamba

Yemek Gazetesi

Salep
Kış iyice kendini göstermeye başladığında, soğuklarla beraber hastalıklarda artınca  ilaç gibi bir içecek salep; özellikle boğaz ağrısına çok iyi gelen bol tarçınlı şifa kaynağı....
Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen içecek. Ayrıca orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ad. Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir.

Göğsü yumuşatır.

Öksürük ve bronşitte faydalıdır.
Kabızlığı giderir.
Basur memelerinde faydalıdır.
Zihni çalışma gücünü arttırır.
Kalbi kuvvetlendirir.
Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Vücudun ısınmasını sağlar.
Salep içmenin adâbı,

*Sıcak ve kaliteli bir salebi kaynar süte katmak gerek. Sonra da tarçın veya zencefil tozu dökmek.

* Tarçın ve zencefil salebe çok yakışıyor. Lezzetini ve şifa özelliğini arttırıyor. Hazmı kolaylaştırıyor.
* Salebi yudumladıktan sonra hemen yutmamak gerek. Ağızda bir süre dolandırıp, yumuşak kıvamını ve hafif acılığını hissettikten sonra yutmayı öneriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder