23 Ocak 2011 Pazar

Hayata Dair

Hafta sonu gazetelerinde yazılan ilginç bir konu ; Çinli annelerin Amerikalı annelere göre çocuk yetiştirme şekli, farkları.............

  Başarıyı nasıl tanımlarsınız? Ya da şöyle sorayım: Çocuğunuza başarının ne olduğunu nasıl açıklarsınız? Yale Üniversitesi'nde görevli hukuk profesörü Amy Chua'nın geçen hafta Wall Street Journal'da yazdığı bir makale Amerika'da büyük tartışma yarattı: Why Chinese mothers are superior?- Çinli anneler neden daha üstün?
BAŞARISIZLIK YASAK
'Kaplan anne' olarak adlandırılan Chua'ya göre başarı; 'en iyi' olmak. Bu yüzden kendi kızları Sophie ve Lulu'yu çok katı bir disiplinle yetiştiriyor. Çocuklar arkadaşlarında yatıya kalamıyor, televizyon ve bilgisayar oyunları yasak, A'dan düşük not almak yok, mutlaka piyano çalmaları gerekiyor. Laf dinlemezlerse ağır cezaları var. Öyle ki, 7 yaşındaki kızı Lulu piyanoda zor bir parçayı öğrenirken çok zorlanmış ve bir noktada bırakmak istemiş. Chua, kızını yemek vermemekle tehdit etmiş, Noel'de ve yaşgünlerinde ona hediye almayacağını söylemiş. Kızı soğukta kapının önüne koymuş. "Başaramayacağından korktuğun için tembellik ediyorsun" diye aşağılamış. Sonuçta o parçayı kızına mükemmel bir şekilde çalmayı öğretmiş. Chua'ya göre; Batılı anneler çocuğun özgüveni konusunda fazla hassaslar. Sıradan performanslara bile iltifat ederek gelişmelerine engel oluyorlar. Çinli anneler ise 'zorba anne' olma pahasına çocuğu akademik ve profesyonel açıdan mükemmel olmaya zorluyorlar. Onlar için vazgeçmek ya da sıradan olmak seçenek değil. Uzakdoğulular bu katı disiplinde büyüdükleri için üstün yetenekli oluyorlarmış... (Bu arada Amerika'da 15-24 yaş arası Uzakdoğulu genç kadınların ölüm sebeplerinin başında intihar var.) Sophie ve Lulu, aslında daha küçük yaşlarında bile çoğumuzun çocuklarımız için arzuladığı başarıya sahipler. Sophie, Carnegie Hall'da piyano resitali vermiş. Lulu, bir tenis yıldızı olma yolunda ilerliyor. Yani, katı disiplin profesyonel başarıyı getiriyor. Bu noktada insan düşünüyor. İstemediğiniz halde size empoze edilen, seçmediğiniz ama kaçamadığınız bir hayat yaşamanın bedeli ileride ne olabilir?
Sabah


ABD’de yeni tartışma: “Niye Çinli anneler hep başarılı çocuklar yetiştiriyor?” Annelere Çin’den 8 altın öğüt.Birçok kişi Çinlilerin nasıl basmakalıp başarılı ve çalışkan çocuklar yetiştirdiklerini merak ediyor. ABD’de yaşayan bir Çinli olan, Yale Üniversitesi hukuk profesörü, iki kız çocuğu annesi Amy Chua Wall Street Journal’da bu işin sırrını anlattı.
PES ETMİYORLAR
Connecticut’ta yaşayan Chua’ya göre Batılı annelerle Çinli annelerin en büyük farkı disiplin ve katılık konusunda ortaya çıkıyor. Batılı anneler çocuklarının çaldıkları enstrümanla yarım saat egzersiz yapmalarını isterken Çinliler için ancak 2-3 saat yeterli oluyor. Çocuklar birçok şeyi çalışmayı sevmedikleri için direnip o işi bırakmak istiyor ve Batılı anne pes ediyor. Ancak Çinli bir anne asla pes etmiyor. İki grup arasındaki bir başka önemli fark da Batılılar çocuklarını birer birey olarak görüyor ve seçimlerine saygı duyuyor. Ancak, Çinli anne “Ben çocuğum için her şeyin en iyisini bilirim. Onun için fedakârlık yaptım o da benim istediklerimi yapmalı” görüşünü savunuyor.
Chua ABD’li kocası Jed’le de çoğu kez fikir ayrılığı yaşıyor. Kocasının “Çocuklar anne-babalarını seçmiyorlar. Onlar bize değil kendi çocuklarına karşı borçlu” dediğini vurgulayan Chua başarılı bir çocuk yetiştirmek için izin vermeyeceği şeyleri de şöyle sıralıyor:
*Uyuya kalmak
*Okulda tiyatroya katılmak
*TV izlemek ve bilgisayarda oyun oynamak
*A’dan düşük not almak
*Piyano veya keman dışında bir enstrüman çalmak
*Ders dışı aktivitelerini kendi kendine seçmek.
Yale Üniversitesi hukuk profesörü Amy Chua’nın kızlarından Sophia Carnegie Hall’da konser verecek kadar iyi piyano çalıyor. Louisa ise iyi bir keman virtüözü olma yolunda ilerliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder