24 Ocak 2011 Pazartesi

Zuhal'in Kahvesi

Sıcak ekmek kokusu,
Pişmekte olan kekin kokusu,
Islak toprak kokusu,
Kahve kokusu,
Biçilen çim kokusu,
Vanilya kokusu,
Bebek kokusu,
Denizin kokusu............
Hangi koku sizi mutlu eder, anılara götürür, keyfinizi kaçırır bilinmez ama beyin kokuyu kişi, olay veya yere göre kaydeder.Koku duyusu burunun bir eylemi olsada beyin ile ilişkisi daha özeldir..İnsan hafızasında koku  uyarıcıdır bazı kokular insan belleginde özel arşivlerde saklanırmış.Kokular, kendileriyle bağlantılı olarak geçmişte yaşanan bazı olayları insanları yada yerleri akla getiriyor. Koku, bir insanda güzel hisler uyandırırken bir başkasında hoşa gitmeyen duygular oluşturabilir.
Bazı kokular insanın ruh halini direkt etkiler duygularını harekete geçirir.Birçok araştırmalarda deneylerde insan sağlığını psilolojisini etkilemek için kokular kullanılmıştır.Aromakoloji adlı bilim dalıda psikolojik rahatlama sağlamak ve bağışıklık sisteminin işlevini desteklemek amacıyla kokunun nasıl kullanılacağını inceliyor.Lavanta, gül, bergamut kokuları rahatlatıcı ve sakinleştirici,narenciye kokuları ve ıtır ise canlandırıcı bir etkiye sahipmiş...
İbn-i Sina ve Biruni  gülü akıl hastalarının tedavisinde kullanmış ve hafızayı açtığını, belleği güçlendirdiğini görmüşlerdir.

Koku duyusu insanda iştah açar,keyiflendirir, anıları canlandırır, cinsel gücü artırır, heyecanlandırır, hayal gücünü arttırır; yaratıcılığı harekete geçirir.Koku insanı psikolojik olarak etkilediği gibi fizyolojik olarak da etkiler....Hiç bilmediği bir ortamdaki koku çok tanıdık gelebilir hatıralarda bir şeyleri açığa çıkartır.
Erkek ve kadınlar için üretilen Money adlı parfüm kıyılmış doların kokusunu içeriyor. Parfümün sloganıysa, "Kendinize güveninizi yerine getirir"

Parfüm etkili ve özel bir araçtır insanı yansıtan, itici veya çekici kılar.
Coco Chanel; “Parfüm bir kadının vazgeçilmez aksesuarıdır, Birisi yanından uzaklaştığında, hatta yaşamından gittiğinde, ardında bırakabileceği en önemli izdir.”

İngiltere’de 1770 yılında çıkarılan kanuna göre, kadınların erkekleri parfüm kullanarak baştan çıkarmaları ve evliliğe razı etmeleri yasaklanmış.
Marilyn Monroe'ya "geceleri ne giyersiniz?" diye sorulduğunda "sadece bir kaç damla Chanel no.5"  demiş....
“ Koku ölmekte olan bir insanı en son terk eden duygudur Görme duyma ve hatta dokunma gittikten sonra ölmek üzere olanlar koku duyularına tutunurlar. Böyle olması biz parfümcülerin çalışma alanının ne kadar önemli olduğunu hatırlatmıyor mu? Koku en eski anılarımız için bir kanaldır Öte yandan gelecek yaşamımıza da bizimle birlikte girebilir Bu arada da insanı keyiflendirir hayal gücünü körükler düşüncelerini biçimlendirir davranışı değiştirir Geçmişle en güçlü bağımız geleceğe olan yolculuğumuzda en sadık yol arkadaşımızdır Tarih öncesi tarih sonraki yaşam hep onun alanıdır Koku pekala ebediyetin simgesi olabilir “
-Tom Robbins -Parfümün Dansı-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder