31 Ocak 2011 Pazartesi

Zuhal'in Kahvesi

İyi bir yemek yapmak için malzemeler çok önemlidir, belli ölçülerde şeker- tuz -limon konursa tadı daha lezzetli olur. Kararında, kıvamında herşeyden biraz sabırla, özenle pişirilen yemek afiyetle yenir. Bazen hazmı zor olabilir yenen yemeğin mideye oturur belki  son kullanma tarihi geçmiştir yememek gerekirdi. İlişkilerinde- dostluklarında son kullanma tarihi vardır buna rağmen sürdürmeye çalışmak sağlığa zarar verir. İyi pişmemiş bir yemek gibi belki de yanlış malzeme yanlış ölçü konmuştur. Bazı birliktelikler zaman, mekan veya çıkar beraberliğidir devam edemeyebilir. Hayatımızın içinde sürekli birileriyle evlilik, dostluk, aşk yada arkadaşlık sıfatıyla bereberizdir bazıları hava gibi su gibidir mutlaka varolurlar. Bazı ilişkiler  hastalık gibidir bizi sürekli yorar,  hasta eder  bazıları ise ilaç gibidir varlıkları tedavi eder....Gönül bağı kuvvetli ruhuna hitabeden ilişki kurabilmek başarıdır, yoran ilişkiyi sürdürmek sorundur.
Psikoterapist Mira Kirshenbaum'un  "Sona Erdirilemeyecek Kadar İyi Sürdürülemeyecek Kadar Kötü" adlı kitabının adı ilgimi çekmişti. Bazı ilişkiler vardır, yıllardır sürüyordur ama aksayarak süren bir ilişkidir. Sona erdirilmeyecek kadar idare ediyordur ama sürdürülemeyecek kadar da kötüdür, arada bir yerde ayakları havada kalmış bir ilişkidir. Hayatımıza aldığımız ama hayatımızı beraber geçiremediğimiz insanlar, arkadaş ya da eş bizle ama bize uymayan insanlar.
Yılbaşından 2 gün önce ünlü bir şarkıcının 20 yıllık eşi sadece bir mektupla evliliğini bitirip çekip gitmiş.. 2 değil 5 değil 10 değil 20 yıl belki sürdürmek için uğraşmış yada bitirmeye cesaret edememiş?
İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri iletişim kurmak anlamak- anlaşmak -anlaşılmaktır. Kötü giden ilişkiler insanı mutsuz depresif hale sokar özgüvenini kaybettirir. Sağlıklı bir ilişki ruh sağlığı yerinde insan ve uyumlu hayat getirir.
İnsanlar kurduğu  ilişkilerinin temelinde güven duygusu aramalı , paylaşımcı, gelişen, değişikliklere açık, kendini rahat hissetmeli. Sorunlu ilişki sorunlu insanlar doğurur, sürdürülemiyecek hale gelen ilişki insanı mutsuz, huzursuz eder.
Sözlükte arkadaş anlamı güvenebileceğimiz bizi arkadan vurmayacak olan samimiyetine güvendiğimiz kişilere verdiğimiz isim olarak tanımlanır. İyi insan iyi arkadaş-iyi eş olur iyi ilişki iyi iletişim doğurur.Gerçekten güvenebilmek gerçekten tanıyabilmek ve gerçek ilişki kurabilmek. Hayal kırıklığına uğramak o kadar yıl tanıyamamak  sahte bir arkadaşlık kurmak en acısı............... 
"Orta sınıf ahlakıyla yetişenlerin çok iyi bildiği o vefa duygusuyla, bana benzemeyeni de sevebilmeyi, anlayabilmeyi değerli addederek, 25 yıla yakın sürdürdüğüm bu arkadaşlıktan hep içime sinmeyen, önceleri adını koyamadığım, içten içe hep rahatsızlık veren tuhaf bir sezginin; sonunda bana rağmen pembe balonu patlatması yüzünden arkadaşlığı bitirdim Sen en büyük harfler, en iri kelimeler ve büyük kahkahalarla gereğinden fazla sevgiden, iyilikten, dostluktan, sadakatten bahsederken çıkardığın gürültünün bana, hiç durmadan babamın, ‘İnsan en fazla kendinde olmayandan söz eder’ cümlesini hatırlatmasına engel olamadığım için bitiriyorum arkadaşlığımı... Sonunda bir reklam filmi hizmetine sunulan o kocaman kahkahayı, bir türlü sahici bir gülüşe benzetemediğim, insanın içine neşe yerine niye korku saldığını bir türlü keşfedemediğim için sona erdiriyorum...Son olarak ‘zalimin meclisinde oturan da zalimdir’... Zalimin meclisinde oturmak istemediğim için bitiriyorum ilişkimi...... ”  diyordu  Sezen Aksu Hıncal Uluç ile 25 yılık dostluğunu bitirirken............

1 yorum: