17 Ocak 2011 Pazartesi

Zuhal'in Kahvesi


"Gökten üç elma düştü; biri bana, biri dinleyenlere, diğeri de bütün iyi insanlara olsun"
"Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine"
"Kırk gün kırk gece düğünden sonra muratlarına ererler"
"Sonsuza dek mutlu yaşadılar"
Yıllardır anlatılan bütün masalların sonunda mutlu sona kavuşur kahramanlar.Kadın ve erkek masallarda mutlu olmayı başarsa da gerçek hayata beraberliği sürdürme konusunda başarısız oluyor.Özellikle son yıllarda kötü finalle biten aşklar çoğaldı.İnsanlar mı daha beceriksiz aşklar mı daha dayanaksız, dünya mı  tahammülsüz...
Külkedisi Terapide / Beyaz Atlı Prens Hayalinin Ötesi Suzanne E. Harrill kitabında  Sindirella on yıldır evlidir ve Prens'le yaşadıkları sorunlar artık görmezden gelinmeyecek bir hal almıştır. Masalın sonun da külkedisi prensine kavuşmuştu ve biz onları mutlu mesut bırakmıştık.Peri masalındaki aşkın nasıl değişebildiğini komik ama mantıklı bir anlatım ile sorguluyor kitap, külkedisi de ilişki terapistine başvurarak nerde hata yaptığını arıyor.
Tarla Kuşuydu Juliyet adlı oyunda da Shakespeare' in yüzyıllardır insanları gözyaşına boğan karakterleri Romeo ve Juliet, Ephraim Kishon' un yeni kurgusunda günlük yaşantı ve çığırından çıkmış bir evlilik içinde ele alınıyor. İntiharın eşiğinden döndükten sonra evlenip bir de çocuk sahibi olan "kıdemli aşıklar" kimsenin öngöremediği bir hayatı sürdürürler. Bu dünyanın yaratıcısı Shakespeare mezarında ters döner ve olaylara müdahale etmek üzere eve gelir.Romeo ve Jüliyet evlenmiş aradan 20 yıl geçmiştir, işler hiçte ilk günkü gibi değildir. 
Masallar da kağıt üstünde yaşanan aşkları normal hayatta yakalamak çok daha zor.Bir ilişkide birlikte olmak yeterli değil artık anlamlı, kaliteli, doyurucu,özel, keyifli bir ilişki gerekli.Sürdürülebilir bir beraberlik için özen göstermek gerekir.
Stony Brook'taki New York Eyalet Üniversitesi'nde Bireyler Arası İlişkiler Laboratuarı'nın Müdürü, psikoloji profesörü Arthur Aron, "Evliliğin sürmesini sağlayan şeyler daha çok iletişim becerileri, akıl sağlığı, sosyal destek ve stresle ilgili konular. Evliliğin sürüp sürmemesini bunlar belirler. Fakat bunlar birey açısından evliliği tek başına anlamlı, keyifli veya doyurucu hale getirmeye yetmeyebilir" diyor.
Son yıllarda yapılan bütün araştırmalarda insanların bir ilişkide önce kendini iyi hissetmesi ve hayat arkadaşı olması gerekiyor.Eskiden bireyin geri planda kaldığı ilişkilerde bastırılan mutsuz olan kişi evliliği ilişkisi için kendini feda ediyordu.Tek bir tarafın kendini feda etmesi yeterli değil önemli olan ortak bilinçle yapılan fedakarlıklar.İlişkinin ön plana çıkması için bireylerin kendilerini iyi ifade etmesi kendilerini ön plana çıkarması gerekir.Kadın ve erkegin hedeflerinin beklentilerinin ve fedakarlıklarının aynı ölçüde olması ortak bir gelecek için şart. Hayat arkadaşları birbirini geliştiren yükselten ve yenileyen çiftler gelecekte daha mutlu oluyor. "Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir" insanlar değişirler insanlar yenilenirler eger bir ilişkide çiftler aynı oranda değişirse monotonluktan kurtulur.
"İnsanların gelişmek ve kendine bir şey katmak gibi çok temel bir motivasyonları var. Eğer hayat arkadaşınız daha iyi biri olmanıza yardım ediyorsa siz de ilişkinizde daha mutlu olur ve daha büyük tatmin duyarsınız"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder