8 Eylül 2010 Çarşamba

Yemek Tarihi - 1




** insan ve yemek çok önemlidir ilk çağdan modern dünyaya epeyi yol katetmiştir.
yemek aşkın ,sosyal hayatın ,keyfin , fizyolojik, biyolojik ,sosyolojik unsurudur

** insan yaşamının temel bir unsuru olan beslenme son derece karmaşık bir uğraştır,kültürel ve tarihi özellikleri var damak tadı insanın neye alıştığına bağlıdır.insan doğup büyüyüp ölene kadar geçen sürede sürekli yer içer,düğün de cenazede hastalıkta sağlıkta

** yemek tarihinin önemi için gerekçeler sıralamaya gerek yoktur.ilk çağdan,Rönesansa,Fransız devrimine, Çine, Roma imparatorluğuna ,Yunan ,Akdeniz ,Türk Osmanlı ,Arap mutfağına aristokrasiden,saray kültürüne,göçebe hayattan, , modern dünyaya çok değişimler oldu....

** yemek bir toplumun içinde yaşadığı ortamı yansıtır ama tamamen onunla belirlenemez.deniz kıyısına yakın insanlar dağlardaki insanlara oranla daha çok balık tüketirler.bazen doğal çevre koşulları yeni yiyecekler icat etmeye yöneltmiştir.yemek pişirme sanatı da bir toplumun aynasıdır.yemek tarihi keşifler,savaşlar,kıtlıklar,dinler tarafından büyük değişimlere uğramıştır.islam dini domuz etini yasaklamıştır,hıristiyanlık belli kısıtlamalar ile ibadet perhiz günleri koymuştur, hıristiyanlık oburluğu ağır günahlar arasında sayar.

** İtalya, ince uzun bir yarımada olduğu için deniz ürünleri bakımından da çok zengindi. Bu nedenle etten daha çok deniz ürünleri öne çıkmıştı bu mutfakta. Ayrıca zeytin ağaçları ve üzüm bağlarının bolluğu zeytinyağlı yemek ve şarap tüketimini yaygınlaştırmıştı.

** toplumların tarihsel dönemlerde sofra zevklerinde büyük farklılıklar olmuştur.çin kültüründe yemek bilgisi sanatla bir tutuluyordu.

** Aşçılar çok saygın kişilermiş Antik Yunan'da.Daha da ilginci, o dönemde yemek tarifi patentinin bile alınabildiğini öğreniyoruz belgelerden.

** Antik Yunan iyi yemek ve iyi yaşam felsefesine inanılırdı.

** bir Pompeii duvar yazısı"birlikte yemek yemediğim insan beni için barbardır"aynı sofrada oturmak dostluğu,benimsemeyi,bağlanmışlığı belirtir.

** "Yemek yedin mi"Çinlilerin en yaygın günlük selamlaşma sözü Çin kültürün de yaşamın da yemeğin tutuğu yerin önemini anlatır.

** 15 yy Burgonya saraylarında yemek şölenler ile yenilirdi,çalgıcılar pişirilmiş turtaların içine yerleştirilirdi,yenilebilir tablolarda savaşlar zaferler betimlenirdi

** Araplarda ziyafetlerde okunmak üzere gıdalar ve yemekler için yazılmış süslü sofra şiirleri övgüler vardı estetik ve yemek şahşahalı törenlerle birleşirdi.

** Eski Roma İmparatorluğu döneminde soyluların sık sık şarap ve zengin mönülerle donatılmış ziyafetler düzenlediği , davetlilerin lezzetli yiyeceklerden daha fazla yiyebilmek için verilen " tüyler " ile yediklerini çıkardıkları tarih sayfalarında yer almaktadır

** Araplarda ziyafetlerde okunmak üzere gıdalar ve yemekler için yazılmış süslü sofra şiirleri övgüler varmış.

** İmparatorlukta şölenlerde, zafer kutlamalarında, törenlerde öyle kalabalık topluluklara yemek ve içki hizmeti veriliyormuş ki, İmparator Julius Caesar'ın askeri bir zaferin ardından düzenlediği kutlamanın birkaç gün sürdüğü ve bu kutlamada tam 260 bin kişinin yemek yediğini belirtmek, Romalılardaki toplu yemek geleneği hakkında bir fikir verir sanıyorum.Şölenlere de çok düşkündü Romalılar. Öyle ki, ziyafet vermeyi bir tutku haline getiren kimi imparatorlar yüzünden devlet iflasın eşiğine bile geleb.iliyordu

** Rönesans döneminde sanat dallarında yaşanan gelişmelere paralel olarak iyi yemek kavramı da nitelik kazandı. Yemek konusunda da "Yeniden Doğuş" İtalya'da başladı ve Fransa'ya yayılarak yükselme dönemine girdi. Ve her zamanki gibi dönemin asilleri bu konuda da başı çektiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder